Nl dalhuisen close 1011

1 maart 201707:27

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Trades, hits, goals en play-offs

Goedemorgen ijshockeyliefhebbers. Hier is de jongste editie van de Morning Skate met onder meer nieuws over Mike Dalhuisen, Nederlandse vrouwen in Zweden, Guus van Nes, een snoeiharde hit en nog veel meer. Maak er een fijne dag van allemaal, het is immers Trade Deadline Day in de NHL.

Dalhuizen onderuit

De ploeg van Mike Dalhuisen in de VHL verloor zijn wedstrijd gisteren met 3-2 in de play-offs. Daardoor komt tegenstander Izhevsk terug tot 2-1 in de serie. De vierde wedstrijd in de serie wordt vanmiddag alweer gespeeld en is ook weer live te zien via Youtube.

Strijd tegen degradatie

In de Zweedse vrouwencompetitie vechten Mieneke de Jong, Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed met hun ploeg SDE voor lijfsbehoud. Het reguliere seizoen was geen succes voor SDE. De ploeg eindigde met 11 punten onderaan. Samen met nummer 9 Sundsvall speelt SDE nu een competitie tegen vier ploegen uit de Zweedse Eerste Divisie. De twee hoogste geklasseerde ploegenn aan het einde van deze competitie spelen volgend jaar op het hoogste niveau.

Tot nu toe ligt SDE op koers. Zaterdag won SDE met 1-3 tegen Haninge. Mieneke de Jong scoorde de 1-3 in de slotminuut en Julie Zwarthoed was goed voor een assist bij het tweede doelpunt. Dinsdagavond won SDE ook de tweede wedstrijd. Er was wel een shootout nodig tegen Färjestad.

In de reguliere competitie was Kayleigh Hamers de topscorer met 5 goals en 6 assists. Julie Zwarthoed volgde met 5 goals en 4 assists. Mieneke de Jong kwam tot 1 goal en 1 assist in haar eerste seizoen in Zweden. De Jong miste een flink deel van het seizoen
door een schorsing.

Junior Bruin

In de USPHL is Guus van Nes bezig aan een sterk seizoen. Met zijn Junior Bruins begint hij komend weekend aan de halve finale tegen Syracuse Stars. Afgelopen week versloeg van Nes met zijn ploeg de South Shore Kings. In deze play-off serie was van Nes goedvoor twee goals en twee assists.Tijdens het reguliere seizoen was van Nes clubtopscorer met 25 goals en 20 assists. Slechts vier spelers in de USPHL behaalde meer punten.

Vladimir Petrov

De Russische ijshockeylegende Vladimir Petrov is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij won met de Soviet-Unie gouden medailles op de Olympische Spelen in 1972 en 1976, maar maakte ook deel uit van het team dat tijdens het zogenoemde Miracle on Ice van de Verenigde Staten verloor in 1980. De NOS heeft beelden van die wedstrijd met commentaar van Frans Henrichs online staan in het artikel over Petrov.

NRC IJshockeyblad

NRC Handelsblad lijkt voor het eerst bij een ijshockeywedstrijd te komen of te denken dat haar lezers de sport niet kennen. 'Er zit enorme vaart in het spel – de kracht van het ijshockey. Die schuilt in het directe en rechtlijnige karakter van de sport. Doelrijpe kansen volgen elkaar in sneltempo op.' Tot een heel positief verhaal leidt het overigens niet onder de kop 'veel spektakel en toch weinig publiek' en het intro 'zelfs bij de finale om het Nederlands kampioenschap met thuisteam Heerenveen was de ijshockeyhal van Thialf niet gevuld'.

Canucks Pride

De Vancouver Canucks droegen speciale shirts in het kader van de Hockey is for Everyone-maand van de NHL tijdens de warming up.

Trade Deadline

De trade deadline in de NHL is vandaag. Dat betekent dat er weer de hele dag shows zijn op de Canadese sportzenders. Maar er gebeurde gisteren ook weer het nodige. Zo verlengde Chicago de contracten van verdediger Michael Rozsival en aanvaller Jordin Tootoo met een jaar. Beide spelers zouden aan het eind van het jaar unrestricted free agents zijn. De Detroit Red Wings hebben verdediger Brandan Smith naar de New York Rangers gestuurd in ruil voor draftpicks in 2017 en 2018. De Ottawa Senators hebben winger Viktor Stalberg aangetrokken van de Carolina Hurricanes in ruil voor een pick in de derde ronde van de draft later dit jaar.

Meer trades

De Montreal Canadiens hebben aanvaller David Desharnais naar de Edmonton Oilers gestuurd in ruil voor verdediger Brandon Davidson. De 30-jarige Desharnais speelde zijn hele loopbaan voor Montreal. Daarnaast trok de club uit Montreal ook nog Steve Ott aan van de Detroit Red Wongs in ruil voor een pick in de zesde ronde van de draft in 2018. Tenslotte was er nog de trade van Jannik Hansen van Vancouver naar San Jose voor talent Nikolay Goldobin en een pick. Analist Bob McKenzie legt uit hoe dat laatste in elkaar zit.

Harde hit

De hit van Boston Bruins-verdediger Colin Miller op Alex Burmistrov leverde veel publiciteit op. Burmistrov werd op een draagbaar van het ijs gedragen en naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek gelukkig dat hij niet ernstig geblesseerd was, tot zijn eigen vreugde.

En dit was de hit.

Laine north

In de race om de topscorersplek onder rookies heeft Patrik Laine van Winnipeg weer de leiding genomen over Auston Matthews van Toronto. Hier is de 31e van Laine.