Ref morisson discussie

22 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Morrisson keert niet terug

Scheidsrechter Jonathon Morrisson keert niet terug naar de Nederlandse competitie. De Amerikaan geeft de voorkeur aan een maatschappelijke carrièrestap in de Verenigde Staten. De NIJB gaat op zoek naar een vervanger voor de instructeur.

Dat heeft de Nederlandse IJshockeybond bekendgemaakt. Morrisson kwam vorig jaar naar Nederland met als belangrijkste taak het opleiden van jonge scheidsrechters en linesmen. Daarnaast kwam hij zelf als arbiter in actie op verschillende niveaus. Inmiddels zijn er al vergaande contacten met een landgenoot van Morrisson, die hem kan opvolgen. Op korte termijn hoopt de bond te horen of de gewenste kandidaat ook daadwerkelijk naar Nederland komt.

De ijshockeybond kan dankzij deelname aan een grootschalig project van NOCNSF de komende jaren fors investeren in verbetering van het niveau van de arbitrage in Nederland. De pot met geld uit dit fonds wordt onder meer gebruikt voor het aanstellen van een buitenlandse opleider/scheidsrechter. De nieuwe kandidaat heeft volgens de ijshockeybond een prima trackrecord als scheidsrechter, hoewel ook hij als hoofdtaak het opleiden van Nederlandse scheidsrechters en linesmen krijgt.

De gelden uit het Arbitrage Masterplan van NOCNSF dragen eraan bij dat de Nederlandse scheidsrechters zich dit jaar beter op het nieuwe seizoen kunnen voorbereiden dan wellicht ooit eerder. Twee scheidsrechters gaan een fasttrack-opleiding volgen in de Verenigde Staten, terwijl de vier scheidsrechters die in de eredvisisie fluiten de kans krijgen deel te nemen aan het trainingskamp van de scheidsrechters in de hoogste Duitse ijshockeyliga, de DEL.