15 november 200700:00

Door [email protected]

Mosterd voor de maaltijd

Sean Avery heeft weer voor aardig wat controversie gezorgd in de NHL. De 'tough guy' van de New York Rangers kreeg het een paar dagen geleden al tijdens de warming-up aan de stok met Toronto's Darcy Tucker. Beide spelers werden bestraft, maar de NHL is nu erg geïnteresseerd in wat er precies gezegd is.

t verhaal gaat dat Avery vervelende opmerkingen maakte aan het adres van Jason Blake. Kort geleden werd bij de winger van de Leafs kanker geconstateerd en Avery zou daar over gejend hebben. Afgezien van racistische opmerkingen bemoeit de NHL zich in principe nooit met de inhoud van vuilbekkerij. In dit geval neemt de organisatie er echter wél aanstoot aan.

De New York Rangers en Sean Avery zelf ontkennen in alle toonaarden dat het bekvechten daarover ging. Avery verstuurde woensdag een kort persbericht over de beschuldiging. 'Ik ben extreem geschokt en ontzet dat zulke valse beschuldigingen aan mijn adres worden gedaan. Ik heb twee grootvaders verloren aan die ziekte en ben een ambassadeur voor meerdere fondsen tegen kanker. Daaronder ook Hockey Fights Cancer.'

Na de korte woordenwisseling in de middencirkel stapte Avery over de middenlijn, waarna Tucker en de Ranger wat duwden en trokken. In de eerste periode vochten de twee het vervolgens met de vuisten verder uit, om in de strafbank nog een tijd tegen elkaar tekeer te gaan.

De New York Rangers kregen een boete van 25.000 dollar aan hun broek, terwijl Toronto 10.000 dollar moest. Ook de twee spelers werden bestraft. Avery kreeg een boete voor 2.500 dollar en Tucker voor duizend dollar. De NHL vindt dat de ploegen ook verantwoordelijk zijn voor de gedragingen van hun spelers tijdens de warming-up.

Avery had hetzelfde vorige week in een wedstrijd tegen New Jersey al geflikt. Dat gegeven, gecombineerd met het feit dat Avery de uitlokkende partij was in Toronto, leidde tot de zwaardere straf voor New York's enforcer.

Scheidsrechters zien tijdens de warming-up nog niet toe op de verrichtingen op het ijs, maar de roep daarom wordt wel groter. Er zijn ook geen straffen uitgedeeld door de scheidsrechters voor het opstootje voor de wedstrijd.

Toronto kwam deze week toch al niet best in het nieuws. De klassieker tegen Montreal werd op vervelende wijze verloren. De bij fans niet populaire verdediger Bryan McCabe gaf de puck laat in de wedstrijd zo af aan een Canadiens-aanvaller, die prompt de 4-3 aantekende en zo de bezoekers de volle winst gaf. Rookie Jiri Tlusty stond in zijn blote kont op internet, nadat privé-foto's uit zijn OHL-tijd bij Sault Ste. Marie waren uitgelekt. De foto's zijn inmiddels onder druk van een advocaat verwijderd.