26 november 200400:00

Door [email protected]

Nare nasleep OSHL liga

Het leek zo'n leuk plan. Met een line-up vol NHL-sterren ging de Original Stars Hockey League tijdens de lockout touren door Noord-Amerika. Maar eind oktober moest de liga stoppen en de schadeclaims vliegen nu nog over en weer.

In vier-tegen-vier wedstrijden namen NHL-ers het tijdens de lockout tegen elkaar op. De zes teams werden vernoemd naar de originele zes deelnemers in de NHL: Toronto, Montreal, Boston, Detroit, New York en Chicago. Spelers als Scott Gomez (Devils), Peter Bondra (Senators), Doug Weight (Blues) en Ryan Smyth (Oilers) zegden toe te zullen uitkomen in de liga.

Maar het ging allemaal fout. Eind oktober werd de stekker definitief uit de liga getrokken. Personele en financiele problemen leidden tot de ondergang van de jonge liga.

'Een flink aantal spelers kwam hun contract niet na', zegt Randy Gumbley, oprichter van de OSHL. 'In totaal 39 spelers zijn op hun afspraken teruggekomen en tekenden contracten in Europa of in Amerikaanse minor leagues. Voor die spelers hebben wij destijds wel vliegtickets en verzekering betaald, dus ze kunnen erop rekenen dat we geld op ze willen verhalen.'

Maar de OSHL heeft zelf ook nog wat schulden. De Mississauga News meldt dat tussen de 30 en 40 spelers nog op geld zitten te wachten. Daarbij gaat het gemiddeld om US$ 2.000,- per persoon.

'Iedereen krijgt zijn geld', zegt Gumbley. 'Maar ze zullen nog even geduld moeten hebben.' De OSHL probeert onder andere geld terug te krijgen van de verzekering, aangezien de OSHL maar 12 van de geplande 83 wedstrijden gespeeld heeft. En men hoopt dus nog wat geld terug te krijgen van spelers die hun contracten niet nakwamen.

De rechtzaken over en weer zijn een triest einde van een goedbedoeld initiatief. De geplande NHL-tour door Europa zal naar alle waarschijnlijkheid wel doorgaan. Een wedstrijd in Duitsland staat, helaas voor Nederlandse fans, momenteel niet in de planning. Noord-Amerikaanse fans moeten hopen op een oplossing in het lockout conflict, voordat zij hun sterren weer in actie kunnen zien.