NHL nash 0809

5 juli 200900:00

Door [email protected]

Nash blijft Columbus trouw

In de zomerperiode draait de NHL-transfercarrousel zoals vanouds op volle toeren. Sterspeler Rick Nash verlengde zijn contract met de Columbus Blue Jackets voor meerdere jaren. Een andere sterspeler - Marian Hossa - besloot wel van club te wisselen.

Aanvoerder Nash speelt al zijn hele carrière voor het team uit Ohio. Als speler van de London Knights in de OHL werd hij de eerste pick in de NHL entry draft van 2002. Hij speelt sinds datzelfde jaar ook daadwerkelijk in Columbus.

Tijdens zijn debuutwedstrijd kwam hij meteen in de boeken, door een goal te scoren in een 2-1 overwinning op Chicago. Hij werd na zijn debuutjaar genomineerd als beste rookie. In 2004 won hij - gedeeld - de Maurice 'Rocket' Richard prijs als de speler met de meeste doelpunten. Net als Ilya Kovalchuk en Jarome Iginla liet de Canadees uit Brampton dat jaar 41 doelpunten noteren.

large_090127-rick-nash-columbus-hat-tric
Foto: Nash vindt het net tegen de Detroit Red Wings.

De powerforward scoorde afgelopen seizoen ongeveer een punt per wedstrijd en was daarmee topscorer van zijn team. Nash samen met goalie Steve Mason de stuwende kracht achter de Blue Jackets. Het jaar ervoor liet hij ook van zich spreken door de goal van het seizoen te maken tegen de Phoenix Coyotes. Hij omspeelde meerdere spelers - inclusief de goalie - waarna hij beheerst de zwarte schijf tussen de palen werkte (filmpje). Tot op heden scoorde de speler 355 punten in 441 NHL wedstrijden.

Nash zag zijn recente prestaties beloond met een topaanbieding van zijn huidige club voor een periode van acht jaar. Nash zou na het aankomende seizen een ‘unrestricted free agent' geworden zijn en Columbus besloot hier niet op te wachten. Naar verluidt waren vooral de Maple Leafs geïnteresseerd in de diensten van de winger. Voor een totaal bedrag van 62.4 miljoen dollar - een bedrag van 7.8 miljoen dollar per jaar - blijft de speler echter ook de komende jaren behouden voor de Blue Jackets.

Terwijl Nash zijn club wel trouw blijft, besloot de begeerde ‘free agent' Marian Hossa wél van club te wisselen. Eerder deze week tekende Hossa na slechts één seizoen in Detroit voor maar liefst 12 jaar bij voornaamste rivaal van Detroit, de Chicago Blackhawks. Een transfer die uiteraard maar op erg weinig begrip kan rekenen in Detroit.

Volgens vele Detroit fans zakte de Slowaak - na een sterk regulier seizoen - in de play-offs geheel door het ijs. Hij wist samen met zijn medesterren de Stanley Cup niet in Detroit te houden. Een kans om de Stanley Cup te winnen was voor Hossa de grootste reden om het jaar ervoor de Pittsburgh Penguins te verlaten voor Detroit. Ironisch genoeg won Pittsburgh dit jaar de Stanley Cup na een finaleserie tegen de Detroit Red Wings. Chicago wordt inmiddels zijn vierde team sinds 2004.

Hossa tekende voor een bedrag van 62.8 miljoen dollar, waarvan in de eerste acht jaar 59.3 miljoen dollar wordt uitgekeerd. ‘Nu hoef ik me er niet elk jaar meer zorgen over te maken. Ik zit goed voor de komende 12 jaar. Dit maakt het makkelijker en hoef ik me alleen maar op ijshockey te concentreren', aldus de speler. Naast Hossa namen de Blackhawks ook center Tomas Kopecky over van de Red Wings. Chicago zag sterspeler Martin Havlat begin deze maand vertrekken naar Minnesota.

large_101808-red-wings-rangers-gamer.jpg
Foto: Marian Hossa (midden)