WK2018 Nederland Belgie 18

28 april 201819:32

Door Remco

Nederland boekt ruime zege op Belgen

Nederland heeft voor de tweede maal dit WK de dubbele cijfers gehaald. De ploeg van coach Doug Mason won met 10-2 van België. Nardo Nagtzaam, Kevin Bruijsten en Giovanni Vogelaar scoorden ieder tweemaal voor Oranje.

Het eerste schot van de wedstrijd was voor de Belgen, maar daarna pakte Nederland zoals verwacht het heft in handen. Oranje opende na anderhalve minuut de score. Julian van Lijden verschalkte met een fraaie beweging de laatste Belgische verdediger en de puck kwam terecht bij de meegeschaatste Raphael Joly die zijn derde goal van het toernooi maakte. Negentig tellen later viel de tweede Nederlandse treffer al. Kevin Bruijsten scoorde van dichtbij na op een uitmuntende pass van captain Ivy van den Heuvel.

'Ik ben tevreden. Onze hoofden zijn misschien al een betje met morgen bezig. Zelfs als we vandaag hadden verloren, was het toch nog op morgen aangekomen. De jongens hebben het goed gedaan', concludeerde bondscoach Doug Mason na afloop. Hij blijft tevreden over de prestaties van Oranje. 'Het is een sterk team, vooral defensief erg goed. Het gaat allemaal om morgen, om de wedstrijd om het goud.'

De Belgen kwamen een aantal keren voor het doel van Ian Meierdres, de Tilburgse goalie hield echter nog zijn doel schoon. Jordy van Oorschot bracht na bijna een kwartier de stand met een afstandsschot op 3-0. De verdediger van Trappers schoot een aantal minuten eerder nog de puck op de paal. In de slotfase van de eerste periode viel nog een treffer. Nardo Nagtzaam werd weggestuurd door Raphael Joly waarna Nagtzaam eenvoudig langs een Belgische verdediger schaatste en de puck knap binnen werkte.

WK2018 Nederland Belgie 22

Aan het begin van de tweede periode zag het talrijke publiek in Stappegoor de meest opmerkelijke goal van het toernooi. Tijdens een Belgische powerplay schoot Giovanni Vogelaar vanuit zijn eigen verdedigingsvak de puck op het doel van Mike Jansen. De goalie van Antwerpen liet zich verrassen en de puck eindigde tot ieders verrassing in het doel. Halverwege de tweede periode liet Kevin Bruijsten zijn tweede treffer van de middag noteren. Bruijsten zag zijn eerste inzet nog gestopt worden door Jansen, de rebound was wel een prooi voor Bruijsten.

Vlak na de goal van Bruijsten moest Ian Meierdres voor het eerst dit toernooi een doelpunt incasseren. Door een eerdere save was Meierdres niet in de ideale positie. Bryan Henry profiteerde en schoot knap raak uit de draai voor de 6-1. Op dat moment wisselde Gil Paelinck zijn goalie. Arthur LeGrand nam het stokje over van Mike Jansen. LeGrand moest in het restant van de tweede periode twee goals toestaan. Eerst was het Reno de Hondt die een mooie powerplayaanval afrondde en de achtste goal was voor Mickey Bastings die LeGrand in de korte hoek verraste.

WK2018 Nederland Belgie 20

De derde periode ging stroef voor Nederland. In het Nederlandse doel mocht Martijn Oosterwijk de laatste twintig minuten spelen. Oosterwijk moest na acht minuten zijn meerdere erkennen in een schot van Yoran de Smet. Negen minuten voor tijd was het weer tijd voor de topscorer van dit toernooi. Giovanni Vogelaar noteerde zijn zesde goal van het toernooi. Daarna begon het publiek in Stappegoor te zingen om de tiende goal. Die viel alsnog anderhalve minuut voor het einde van de wedstrijd. Nardo Nagtzaam schoot voor de derde keer dit toernooi raak.

Aan Nederlandse kant werd verdediger Boet van Gestel gekozen tot man of the match. Hij vond dat Nederland een goede wedstrijd had gespeeld. 'We creëren veel kansen en aanvallend zijn we heel goed. We moeten alleen opletten dat we niet met hun spel meegaan en slechter gaan spelen buiten ons systeem.'

Twee jaar geleden speelde Van Gestel voor Oranje in Jaca. Sindsdien is hij behoorlijk gegroeid als speler. 'Door het spelen bij Trappers in de Oberliga spelen we veel meer wedstrijden op hoog niveau. Je staat meer onder druk, waar je de juiste beslissingen moet nemen.'

Morgen speelt Nederland om 16.30 uur om de gouden medaille tegen Australië. Van Gestel heeft geen twijfels. 'Ik heb alle vertrouwen in deze groep. Als we ons systeem spelen, moeten we van iedereen kunnen winnen en goud kunnen halen.'

Foto's Donna Lundy