Nl vanoorschot schaatst 0708

21 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

Nederland grijpt naast WK

Het is de ijshockeybond niet gelukt om het WK voor volgend jaar in de wacht te slepen. In plaats daarvan mag Oranje afreizen naar Polen. De exacte speelstad is vooralsnog onbekend.

Dat bleek vannacht op de eerste dag van het IIHF-congres in Montreal. Nederland was één van de vier kandidaten voor de organisatie van het toernooi. Weliswaar haakte Italië vlak voor de stemming af als mogelijke organisator, maar in plaats daarvan betrad Roemenië de boksring. Uiteindelijk viel de keuze echter op Polen.

Oranje reisde enkele jaren geleden voor het laatst naar Polen voor het Olympisch kwalificatietoernooi. Dat werd toen gehouden in Nowy Targ, in de buurt van de bekende Poolse wintersportplaats Zakopane. Eerder werd in 2000 ook deelgenomen aan een wereldkampioenschap in Katowice, waar Nederland toen achtste en laatste werd.

Nog niet bekend is waar het Olympisch kwalificatietoernooi wordt gehouden waar Nederland zich voor heeft ingeschreven. De eerste kandidaat, Kazachstan, heeft afgezien van organisatie. Ook Nederland heeft de kans laten lopen. Op dit moment onderzoek de derde kandidaat, Estland, of zij het toernooi op zich willen nemen. De vierde deelnemer aan het toernooi wordt er eentje uit het rijtje Bulgarije, Spanje, Mexico en Turkije. Zij spelen in september een voorkwalificatie.