19 mei 200600:00

Door [email protected]

Nederland reist naar China

Het Nederlands Team mag volgend jaar naar China. Het Aziatische land kreeg vandaag in Riga het WK Div I Groep A toegewezen door de deelnemende landen. Frankrijk, Kazachstan, Polen en Estland moeten dezelfde lange reis gaan maken.

NIJB-directeur Henk Hille is blij met de keuze voor China. 'We hebben zelf ook voor China gestemd', vertelt Hille in een telefoongesprek met ijshockey.com. 'Het ging tussen Polen en China. We zijn in recente jaren al vaker in Polen geweest, dus de keuze voor China lag voor de hand.'

De keuze voor China was zeker niet unaniem. Alle IIHF-landen mogen voor alle toernooien een stem uitbrengen. 'Van de 104 stemmen kreeg China er maar zes of zeven meer dan Polen', zegt Hille.

Volgens Hille brengt de verre reis geen extra kosten voor de Nederlandse IJshockey Bond met zich mee. 'Er is voor dit soort gevallen extra ondersteuning vanuit de IIHF. We kunnen rekenen op een bijdrage uit het 'travelfund'.'

Het is zeker geen eenvoudige poule voor Nederland. 'Dat komt mede doordat we zo slecht zijn geëindigd op het laatste WK', zegt Hille. 'We zijn als elfde team geplaatst en dan krijg je dit soort sterke tegenstanders.'

Kazachstan degradeerde deze week vanaf het hoogste niveau en zal zo snel mogelijk terug willen. Ook Polen heeft de ambitie uitgesproken weer op een hoger plan te willen spelen. Frankrijk heeft een sterk team en ook Estland is voor Nederland geen eenvoudige tegenstander gebleken. China is voor Nederland het te kloppen land om in ieder geval handhaving te bewerkstelligen.

Het toernooi wordt gespeeld in Qiqihar, dat in het Noord-Oosten van China ligt. De stad staat bekend als Ă©Ă©n van de oudste steden in het gebied en heeft onder andere een natuurgebied en een Zen klooster in de buurt liggen.

In Qiqihar speelt het toepasselijk genaamde Qiqihar Ice Hockey Team dat uitkomt in de Asia Ice Hockey League. In deze Aziatische liga spelen teams uit China, Japan en Zuid-Korea. In het verleden speelde ook nog een Russisch team mee. Qiqihar heeft er twee seizoenen opzitten en eindigde in beide jaargangen als laatste.

Slovenië is gastheer voor het toernooi van Div I Groep B. Slovenië, Litouwen, Japan, Hongarije, Groot Brittanië en Roemenië nemen het in die poule tegen elkaar op.

Beide Div I toernooien worden van 15-21 April 2007 gespeeld.