1909381 686569368048072 931293220 o

4 november 201619:11

Door Remco

Nederland vermorzelt Slovenie

Savine Wielenga scoort vijfmaal in monsterzege op OKT

Nederland is het OKT in San Sebastian uitstekend begonnen. De ploeg van bondscoach Joep Franke liet geen spaan heel van Slovenië en won met 14-1.

De resultaten uit het verleden gaven Nederland al hoop. Bij het vorige OKT in 2012 won Nederland met 4-0 van Slovenië en op het WK in 2011 met 3-0. In San Sebastian was Nederland vanaf het begin veel te sterk voor de Sloveense vrouwen. De verdedigsters van Slovenië zullen vannacht ongetwijfeld nog een paar keer wakker worden van alle aanvallen die ze te verwerken kregen. Zij werden in sommige fases van de wedstrijd compleet overlopen door de Nederlanse ploeg

Na bijna zes minuten kwam Oranje op voorsprong. Savine Wielenga veroverde de puck in het aanvalsvak en haar inzet was te machtig voor goalie Ines Confidenti. In de 14e minuut verdubbelde Wielenga de voorsprong na een goede uitbraak.

Een Nederlands team zonder verdedigster en captain Myrthe Martens is na al die toernooien bijna ondenkbaar. Scoren doet Martens als verdedigster niet vaak, maar zij scoorde na zeventien minuten wel de 3-0 na een scrimmage voor het Sloveens doel. Haar laatste goal op een officieel IIHF-toernooi dateert van het WK in Australie in 2011.

De Zweedse lijn

Nog voor de eerste pauze kwam Nederland op 4-0. Ze staat niet vermeld op de sheet, maar Kayleigh Hamers behield keurig het overzicht en bediende Julie Zwarthoed die voor de goalie vrij stond. Hamers is normaal gesproken een verdedigster maar door de vele defensieve krachten in de selectie speelt de 19-jarige Hamers in de aanval. Ze vormt een lijn met Mieneke de Jong en Julie Zwarthoed, haar ploeggenoten bij het Zweedse SDE

Zes doelpunten in tweede periode

In de tweede periode bleven de doelpunten maar vallen en er zaten een paar fraaie exemplaren tussen. Oranje scoorde maar liefst zesmaal. Mienke de Jong en Nicky Tjin-a-Ton scoorden beide tweemaal. De overige goals kwamen op naam van Wielenga en Larissa Haverkorn van Rijsewijk. De pas 16-jarige Haverkorn van Rijsewijk scoorde ook al tijdens haar debuut op het WK afgelopen april.

Hattricks voor de Jong en Wielenga

De Sloveense vrouwen kwamen er sporadisch uit maar kwamen slechts tot 11 schoten. Bij Oranje kreeg de 18-jarige Lisa Daams de start in het doel. Zij leek op weg naar een shutout maar vijftien seconden voor het einde van de wedstrijd wist Eva Dukaric de Sloveense eer te redden. Daarvoor had Nederland nog vier keer het net gevonden in de derde periode. De elfde treffer van de avond kwam op naam van Glynis Barton. De Limburgse aanvalster scoorde na een prima pass van Anne van der Zande. Daarna kwam het duo Wielenga en van Nes weer op stoom. Wielenga scoorde nog tweemaal op aangeven van Bieke van Nes die in totaal vijf assists gaf. Het slotakkoord voor Oranje was voor Mieneke de Jong die met een afstandsschot haar hattrick voltooide.

Gastland wacht

Zaterdagavond om 20.00 uur is de tweede wedstrijd voor Nederland tegen gastland Spanje. De Spaanse vrouwen spelen vanavond tegen Italië, op papier de grootste concurrent voor Nederland. Spanje staat op plek 27 van de wereldranglijst en is daarmee het laagstgeklasseerde team van dit toernooi. De Italiaanse ploeg staat op de 20e plek, één plaats achter Oranje.

1909381 686569368048072 931293220 o
— © Actiefotografie.nl