24 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Nederland vloert Kroaten

De Nederlandse ploeg heeft de tweede wedstrijd tijdens het WK in Estland met 5-1 gewonnen van Kroatië. Bob Teunissen trof twee keer doel voor Nederland, terwijl Dave Livingston zijn honderdste assist in het shirt van Nederland op zijn naam bracht. De honderdste goal laat nog even op zich wachten. Met het lege net voor zich schoot de Nederlandse-Amerikaan op de buitenkant van de paal.

Bekijk de foto- en videoreportage >>>

Nederland had het in Estland eigenlijk alleen in de eerste periode moeilijk met de Kroaten. Volgens bondcoach Doug Mason had Nederland dat aan zichzelf te wijten. ÂWe begonnen ijzersterk. Drukten KroatiĂ« in de eerste vijf minuten helemaal weg. Daarna begonnen we te individueel te spelen, waardoor de tegenstander in de wedstrijd kon komen.Â

De wedstrijd bleef lang op 0-0 staan. Tot luttele seconden voor het einde van de eerste periode. Casey Vanschagen bereidde de treffer voor met een mooie schaatsactie langs de boarding. Zijn voorzet kwam terecht bij Chad Euverman, die direct uithaalde. De Kroatische doelman Vanja Belic kon nog redding brengen, maar Bob Teunissen prikte de rebound feilloos binnen.

Het was de inleiding voor de beste periode van Nederland in het toernooi tot nu toe. Het combinatiespel in de verschillende lijnen begon te lopen, terwijl Oranje achterin weinig weggaf. Na vijf minuten ontving Bob Teunissen een prima pass van Chad Euverman, die hij met een vlekkeloos wristshot hard binnenschoot.

ÂWe voelen elkaar prima aanÂ, zei Teunissen na afloop van de wedstrijd over zijn lijn met Euverman en Vanschagen. ÂOp zich spelen we voor het eerst met zijn drieĂ«n samen, maar het voelt alsof het al veel langer het geval is. Ook op de trainingen weten we elkaar makkelijk te vindenÂ, aldus de aanvoerder van Nijmegen.

Daarna was het vooral wachten op de jubileumpunten van Dave Livingston, die aan de wedstrijd begon met 99 doelpunten en 99 assists op zijn naam namens Oranje. Het aantal assists werd in de loop van de tweede periode naar de honderd getild. Op de powerplay bracht hij de puck in, die uiteindelijk in een kluwen van spelers door Kevin Hoogsteen achter de Kroatische doelman werd geschoven.

De wacht op de honderdste treffer zou echter tevergeefs zijn. Met de Kroatische doelman van het ijs in de slotminuut kreeg hij een uitgelezen kans. Zijn inzet eindigde echter op de paal. ÂDat scheelde Ă©cht helemaal nietsÂ, zei Doug Mason na afloop. De bondscoach had louter lof voor de 43-jarige aanvaller. ÂHet is een speler die altijd karakter toont. Van enorme waarde voor Nederland. Laten we hopen dat hij in de drie interlands die hem nog resteren de honderd nog weet te halen.Â

Livingston zelf deed laconiek over de gemiste kans. Ă‚Gisteren had ik een paar kansen, maar stuitte ik op een goede goalie. Vandaag had ik weer een aantal kansen en begon het een klein beetje te frustreren, vooral toen ik op de paal schoot. Gelukkig heb ik wel mijn honderdste assist, dus laten we de mijlpalen maar over een paar dagen verspreiden.Ă‚

Oranje trof in de derde periode toch nog twee keer doel. Marcel Kars rondde tien minuten voor tijd een prachtige assist van Simon de Wit af, terwijl Lamonte Polet deed wat Livingston niet lukte. Hij schoot in de slotminuut wel raak in het lege doel. De shut-out van de vlekkeloos keepende Phil Groeneveld werd met een hard schot vanaf de blauwe lijn van Kresimir Svigir verpest.