Div crashed ice speijers 0910

9 februari 201000:00

Door Joep Meijsen

Nederlanders naar afdaal-WK

De Nederlandse ijshockeyers Remo Speijers en Bart van Roosmalen hebben zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap Crashed Ice in Quebec City.

Speijers, speler van Nijmegen Devils, was enkele weken geleden al succesvol tijdens een wedstrijd in het Duitse München. Van Roosmalen, speler van Utrecht, plaatste zich tijdens de voorronde afgelopen weekeinde in Den Bosch (filmpje). Beide gekwalificeerde spelers stonden daar tegenover elkaar in de finale, waarbij Van Roosmalen er met de winst vandoor ging.

De Crashed Ice-competities worden sinds 2001 gereden en worden georganiseerd door fabrikant van energydrinks Red Bull. Daarbij wordt op hoge snelheid op ijshockeyschaatsen van een helling naar beneden geschaatst. De competitie wint vooral in Canada al enkele jaren aan populariteit, waarbij zo'n honderdduizend toeschouwers komen kijken naar de finale in Quebec City. In Nederland zendt Eurosport 2 de wedstrijden al enkele jaren uit.

Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst uitgebreid tot een wereldkampioenschap (teaserfilmpje). Dat wordt gehouden op 20 maart.