7 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

NHA, NHL, NHF of NHC

De eigenaren van de clubs in de National Hockey Association hadden zo'n hekel aan Toronto-voorzitter Edward Livingston dat ze een nieuwe liga oprichtten om van hem af te komen. Zo is de National Hockey League (NHL) in 1917 ontstaan. Nu de lock-out van spelers in de NHL steeds langer duurt, gaan er steeds hardnekkiger geruchten dat de NHL-eigenaren nu zinnen op een soortgelijk plan om van het arbeidsconflict met de spelersvakbond af te komen.

In Ă©Ă©n klap zouden de eigenaren af zijn van de machtige spelersvakbond, af zijn van het economische model dat ervoor zorgt dat een groot aantal clubs al jaren verliesgevend is en onderweg misschien ook nog wat 'zwakke broeders' kunnen dumpen. Nashville bijvoorbeeld. Of Florida. Ze noemen het de National Hockey Foundation (NHF) of de National Hockey Competition (NHC) en de clubs kunnen verder. Of misschien wel gewoon de New Hockey League, dan hoeft zelfs het logo niet te veranderen.

In het geval van de National Hockey Association werden de Toronto Blue Shirts gewoon achtergelaten om in hun sop gaar te koken. Alle andere clubs trokken zich terug uit de liga en begonnen onderling opnieuw. Daarbij werd een nieuwe franchise toegelaten tot de National Hockey League, die zou uitgroeien tot de Toronto Maple Leafs, het meest populaire ijshockeyteam van Canada.

De jarenlange juridische strijd tussen Edward Livingston en de andere clubeigenaren is uitgebreid beschreven in het boek 'Deceptions and Doublecross: How the Nhl Conquered Hockey' door Morey Holzman en Joseph Nieforth. Hierin staan ook de achterbakse trucs die de NHL heeft gebruikt om de Stanley Cup te kunnen monopoliseren en andere liga's de nek om te draaien. Wie dat boek heeft gelezen, kent geen twijfel meer over het feit dat het management van deze liga alles zal doen om haar macht en winstgevendheid te beschermen.

De impasse tussen spelers en eigenaren over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst duurt nu al maanden en er is nauwelijks uitzicht op vooruitgang. Een beslissende vergadering op 14 januari is inmiddels al afgelast omdat er geen nieuwe punten te bespreken zijn, waardoor het vrijwel zeker is dat er definitief geen NHL-ijshockey zal worden gespeeld. Deskundigen vrezen zelfs voor het volgende seizoen, waardoor inmiddels de wildste geruchten de ronde doen over mogelijke oplossingen.

Zo wordt er gesproken over de inzet van alternatieve spelers in een poging om de vakbond te breken. Dit is gebeurd tijdens een staking van de scheidsrechters. De vraag is echter hoeveel toeschouwers tachtig tot tweehonderd dollar willen betalen om derderangs spelers in actie te zien. Ook wordt er wel gespeculeerd dat de spelers zelf een nieuwe liga zullen oprichten en de eigenaren proberen buiten te sluiten. Het is echter de vraag waar het investeringskapitaal vandaan moet komen en waar ze de enorme hoeveelheid benodigde organisatiekracht vandaan halen.

Daarom wordt de mogelijkheid dat de eigenaren met een nieuwe liga komen steeds waarschijnlijker. 'Ik heb van verschillende bronnen vernomen dat hierover gesproken wordt. Het wordt steeds genoemd als een uiterste mogelijkheid, maar verschillende eigenaren vinden het een wel erg aantrekkelijke optie. Het staat en valt eigenlijk met de vraag of de clubs hun trademarks, logo's en naam kunnen meenemen naar de nieuwe liga', stelt een goed ingevoerde voormalige NHL-scout. Anders zou de economische waarde van de huidige franchises worden weggegooid en dat kost miljarden.

Als deze nieuwe liga met een salary cap, een competitie met minder zwakke broeders en een betere economische structuur uit de as van de NHL kan herrijzen, kan het voor de eigenaren een goudmijn worden. Zonder meer een slimme truc. Edward Livingston draait zich echter ongetwijfeld om in zijn graf als het gebeurt.