15 juni 200700:00

Door [email protected]

NHL awards uitgereikt

De jaarlijkse NHL awards zijn donderdag in Toronto uitgereikt. Sidney Crosby ging aan de haal met de Lester B. Pearson Award, de Hart Trophy en de Art Ross Trophy. Verder benoemde Calgary Mike Keenan definitief tot coach en is Hamilton, vooralsnog zonder team, begonnen met de verkoop van NHL-seizoenskaarten.

Superster Crosby is de jongste winnaar in de geschiedenis van de Art Ross Trophy, de prijs voor de speler met het hoogste puntentotaal. In totaal verzamelde de 19-jarige Crosby 120 punten in zijn tweede NHL-seizoen.

Alleen Wayne Gretzky won op dezelfde jonge leeftijd de Hart Trophy als NHL Most Valuable Player. De winnaar van de Lester B. Pearson Award wordt door 700 leden van de spelersvakbond gekozen. Crosby is de jongste speler ooit die deze prijs heeft gewonnen. Wayne Gretzky won hem op zijn twintigste in 1982.

Crosby is pas de zevende speler ooit die in &eaeacute;én jaar de combinatie Ross-Pearson-Hart krijgt.

Een ploeggenoot van Crosby won de Calder Trophy als beste rookie. Evgeni Malkin had gelijk toen hij in 2006 zei nog een jaartje te willen wachten omdat hij 'in 2006-07 meer kans had op de Calder Trophy'. Alexander Ovechkin versloeg in 2005-06 Sidney Crosby in de strijd om die prijs. Malkin won dit jaar de prijs met een ruime voorsprong op Paul Stastny en teamgenoot Jordan Staal. Malkin is de eerste Penguin die de prijs wint sinds Mario Lemieux in 1985.

Martin Brodeur kreeg tijdens het gala de Vezina Trophy voor beste goalie. De 35-jarige goalie van de New Jersey Devils won de prijs ook al in 2003 en 2004. Roberto Luongo eindigde als tweede.

Nicklas Lidstrom mocht donderdag voor de vijfde keer in zijn carriere de Norris Trophy voor beste verdediger in ontvangst nemen. De captain van de Detroit Red Wings komt daarmee op hetzelfde aantal als Boston Bruins legende Ray Bourque. Lidstrom kreeg meer stemmen dan Ducks verdedigers Scott Niedermayer en Chris Pronger. Niedermayer won al wel de Conn Smythe als playoff MVP.

Red Wings ploeggenoot Pavel Datsyuk ging ook met een prijs aan de haal. De Rus won de Lady Byng Trophy als meest sportieve speler. In 79 reguliere wedstrijden scoorde hij 27 goals en 60 assists, terwijl hij tegen maar twintig strafminuten aanliep. Martin St.Louis eindigde als tweede en Joe Sakic als derde.

De Carolina Hurricanes misten de playoffs in het seizoen nadat ze de Stanley Cup binnensleepten. Door Rod Brind'Amour hebben de Canes nu toch nog een klein succesje geboekt. De forward werd donderdag beloond met de Frank J. Selke Trophy voor best verdedigende forward. Hij bleef Samuel Pahlsson van Anaheim nipt voor, terwijl Jay Pandolfo van New Jersey als derde eindigde. Het was de tweede keer dat Brind'Amour de prijs in ontvangst mocht nemen.

Boston Bruin Phil Kessel won de Bill Masterton Award voor de speler die het beste doorzettingsvermogen, sportiviteit en inzet voor ijshockey heeft getoond. De jonge Bruin was de vijfde pick in de draft van 2006 en maakte eind 2006 zijn debuut in de NHL. In december werd echter teelbalkanker geconstateerd, waardoor hij ruim een maand uit de roulatie was. Hij maakte in januari zijn rentree en wist in 70 wedstrijden 11 doelpunten en 18 assists op zijn naam te zetten.

Vancouver Canucks coach Alain Vigneault won de Jack Adams Award als beste coach. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat een coach van Vancouver de prijs in ontvangst mocht nemen. Lindy Ruff van Buffalo, vorig jaar nog winnaar, werd tweede. Michel Therrien van Pittsburgh werd derde.

Keenan coacht Calgary
De geruchten die donderdag rond gingen klopten. Mike Keenan is nu formeel aangesteld als coach van de Calgary Flames. Het is de achtste NHL-club voor de nu 57-jarige Keenan. Zijn meest recente optreden in de NHL was in 2006 als GM bij de Florida Panthers.

Huidige coach Jim Playfair blijft wel in de organisatie, maar doet een stapje terug. Playfair had de baan gekregen toen GM Darryl Sutter in 2006 zijn coachingtaken af wilde staan. De assistent-coach maakte promotie, maar boekte matige resultaten. Playfair wordt nu weer assistent-coach.

Hamilton start verkoop
Jim Balsillie laat er geen gras over groeien. De ondernemer heeft voorlopig alleen een 'letter of intent' getekend om de Nashville Predators over te nemen, maar is nu al begonnen met de verkoop van seizoenskaarten. In Hamilton, Canada.

Het moge duidelijk zijn dat Balsillie van plan is de franchise naar Canada te verhuizen. Volgens de Canadees is er grote potentie om weer NHL-ijshockey in die stad te krijgen. Met zijn huidige plan zet hij de NHL onder druk door te laten zien hoe groot de interesse is.

Fans kunnen voor een aanbetaling van 500 dollar een stoel in de bovenste ring, voor 1000 dollar een stoel in de onderste ring en voor 5000 dollar een business suite reserveren.

De Canadese sportzender TSN meldt dat de business suites al bijna zijn uitverkocht. Er zouden 4.700 aanbetalingen voor stoelen op de onderste ring en 2.500 aanbetalingen voor stoelen op de bovenste ring zijn gedaan.

Als het team in december 2009 nog niet in Hamilton speelt, dan krijgen alle fans hun geld terug. Wanneer iemand in de tussentijd zijn geld terug wil, is dat volgens de voorwaarden ten alle tijde mogelijk.