13 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

NHL-lockout lijkt afgelopen

De lockout lijkt voorbij te zijn. Vertegenwoordigers van de spelers en de eigenaren hebben gisteren een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Deze krijgt naar verwachting een levensduur van zes jaar en is inclusief een salarisplafond. De komende week kunnen de spelers en de eigenaren zich uitspreken over de overeenkomst.

Daarna kan deze snel in werking gaan treden. Volgende week kan de overeenkomst dan definitief zijn. Daarna moet er zo snel mogelijk een speelschema komen en moet de draft worden afgewikkeld. De lockout heeft in totaal 301 dagen geduurd. 'Ik ben blij dat het waarschijnlijk voorbij is. Het is nu belangrijk dat de aangerichte schade gaan aanrichten en de sport redden van de ondergang', zei Philadelphia Flyers-aanvaller Keith Primeau in een eerste reactie.

De exacte inhoud van de overeenkomst, zeshonderd pagina's dik, wordt pas bekendgemaakt als het akkoord geratificeerd is. Een aantal details zijn echter al uitgelekt. Zo komt er een salarisplafond van 39 miljoen dollar, terwijl teams minimaal 21 miljoen dollar moeten uitgeven aan spelerssalarissen. Daarnaast komt er een systeem, waarbij de rijke clubs een deel van hun omzet delen met de zwakkere broeders in de liga.

Op alle doorlopende contracten wordt een korting van 24 procent toegepast. Wie dus eerst 1 miljoen dollar per jaar verdiende, krijgt nu nog maar 760.000 dollar op zijn rekening gestort. In ruil hiervoor wordt de leeftijd voor unrestricted free agency verlaagd. Dit is het moment waarop spelers als hun contract is afgelopen vrij voor een nieuwe club mogen kiezen. Op dit moment ligt deze leeftijdsgrens nog op 31 jaar.

Deze gaat de komende drie jaar geleidelijk omlaag, om uiteindelijk op 27 jaar uit te komen. Tot die tijd houdt de club die de speler gedraft heeft de (verhandelbare) rechten op de speler. De draft wordt gehouden in een soort loterij. Met supertalent Sidney Crosby in de aanbieding is deze keuze van jeugdspelers van vitaal belang. Iedere club krijgt daarbij drie ballen toegewezen. Voor iedere keer dat de play-offs in de laatste twee seizoenen zijn gehaald, gaat er Ă©Ă©n bal af. Dat geldt ook voor clubs die in de laatste twee seizoenen de nummer 1 draftpick hebben gehad.

Er worden tevens een aantal regelwijzigingen voorgesteld. Zo zou de NHL net als nu al in Europa het geval is mogelijk de rode lijn laten verdwijnen. Gelijke spelen verdwijnen. De huidige vier-tegen-vier-overtime wordt gevolgd door een periode 3 tegen 3. Als de wedstrijd dan nog niet beslist is, volgen penaltyshots. Deze regelwijzigingen worden apart voorgelegd aan de spelers.

'Nu alles voorbij is, kun je de conclusie trekken dat iedereen in dit conflict heeft verloren', zegt Wayne Gretzky in een reactie. Hij is mede-eigenaar van de Phoenix Coyotes en gaat volgens de geruchten ook aan de slag als hoofdcoach bij deze club. 'We hebben onze bedrijfstak bijna kapot gemaakt. Het is allemaal erg teleurstellend.'