27 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

NHL massaal aan dope

Wielrenners zijn niet de enige sporters die doping gebruiken. Vrijwel alle vechtersbazen in de NHL slikken allerlei pillen die hun steviger moeten maken, terwijl veel andere spelers ook verschillende vormen van doping gebruiken.

Dat stelt de Russische vechtersbaas Andrei Nazarov in ieder geval in een interview met het Russische sportblad Sport-Express. Nazarov speelde de afgelopen twaalf jaar bij zeven clubs in de NHL. In die periode speelde hij 517 wedstrijden, scoorde 53 doelpunten en 1409 strafminuten. Inmiddels is hij met pensioen.

Volgens Nazarov is het gebruik van doping de normaalste zaak van de wereld in de NHL. De vechtersbazen gebruiken massaal steroĂŻden om het lichaam op te bouwen, veel andere spelers zetten zich op scherp met middelen of slikken producten die ze helpen het lange seizoen door te komen.

De voormalige vechtersbaas, vorig jaar nog kortstondig in actie voor de Minnesota Wild, zegt dat spelers zich geen enkele zorgen maken over eventuele dopingcontroles. Volgens hem is het doodsimpel voor spelers om uit te vinden wanneer ze getest zullen worden en om ervoor te zorgen dat ze dan 'clean' zijn.

Nazarov krijgt steun in zijn beweringen van Richard Pound, het hoofd van de World Anti-Doping Agency. Hij zegt dat ongeveer eenderde van de spelers prestatie verbeterende producten gebruikt en dat de dopingtests van de NHL niet goed genoeg zijn om dit gebruik aan te tonen.

De NHL is woedend op Nazarov. Bill Daly, de tweede man in de liga, snapt niets van de opmerkingen van de enforcer. 'Ik weet niet bij welke dopingcontroles hij betrokken was, maar duidelijk niet die van ons. Geen enkele speler weet vantevoren wanneer hij getest wordt, dat gebeurt volstrekt willekeurig. Iedere speler is twee keer getest afgelopen seizoen en we hebben niet Ă©Ă©n positief geval ontdekt.'

Volgens Daly is alle ophef overdreven. 'Wij zijn niet perfect en onze sporters ook niet. Maar het verbaast mij niets dat er geen spelers betrapt worden. Wij hebben niet dezelfde problemen die andere sporten hebben', laat hij optekenen door de Globe and Mail in Canada.

De opmerkingen van Nazarov doen wat denken aan onthullingen van honkbalster José Canseco, die enkele jaren geleden in zijn autobiografie een boekje open deed over het gebruik van steroïden in de Major Leagues. Dit leidde uiteindelijk tot een onderzoek van het Amerikaanse congres.

Nazarov zelf vind het niet vreemd dat veel ijshockeyers doping gebruiken. 'Als jonge vechtersbaas in de liga heb je de bokstechniek en de energie, maar je mist massa in je lichaam. De beste manier om snel steviger te worden zijn speciale chemische middelen.'

Hij stelt dat spelers vier maanden vantevoren weten wanneer ze getest worden. Informatie die ze krijgen van de club of hun zaakwaarnemer. De Rus maakt zich overigens zelf niet al te druk over het dopinggebruik. Volgens hem hoort het gewoon bij het bestaan als ijshockeyprofessional.