7 februari 200600:00

Door Remco

NHL Oddities

Mensen die geĂŻnteresseerd raken in ijshockey en in de NHL in het bijzonder lopen al snel tegen een aantal opmerkelijke verhalen over bepaalde termen, teams en logoÂs aan. Wie zijn nu de Âoriginal six en waar komen toch die octopussen van Detroit vandaan? In deze aflevering duidelijkheid over een aantal van dit soort zaken.

We beginnen met het antwoord op de eerste vraag. Met Âthe Original Six worden de 6 teams bedoeld die het langst in de NHL spelen. De NHL begon al in 1917 en bestond toen uit vijf Canadese teams. In de twintiger jaren kwamen daar enkele teams uit Amerika bij. In totaal speelden er in die jaren 10 teams in de competitie, maar de depressie van 1929 en de Tweede Wereldoorlog hadden een grote, negatieve impact op de NHL.

Toen de league in 1942 haar 25ste verjaardag vierde stonden er nog maar 6 teams in de competitie, maar die teams doen tot op de dag van vandaag nog mee. Met de ÂOriginal Six worden bedoeld: de Montreal Canadiens, New York Rangers, Detroit Red Wings, Chicago BlackHawks, Toronto Maple Leafs en Boston Bruins.

Veel van die teams hebben zo hun eigen tradities maar de bekendste is toch wel die van de octopussen in Detroit. Dat verhaal stamt uit de playoffs van 1952. Een lokale visboer gooide in het begin van een wedstrijd een octopus op het ijs. In die tijd waren 8 gewonnen wedstrijden goed voor het winnen van de Stanley Cup.

Elke tentakel van de octopus stond symbool voor een van die 8 wedstrijden. Omdat de Red Wings dat jaar de Stanley Cup veroverden worden tot op de dag van vandaag nog steeds octopussen op het ijs van de Joe Louis Arena gegooid, vooral in de playoffs. Overigens is het record een bijna 23 kilo zware octopus.

In Florida werd er ook regelmatig met dieren gegooid, maar dan van een heel ander soort. In 1995 werd de voorbereiding van de lokale Panthers ernstig verstoord door een rat. Spelers liepen gillend de kleedkamer uit waarop Scott Mellanby zijn verantwoordelijkheid nam en met een one-timer de rat doodde toen deze iets te dichtbij kwam.

Vervolgens scoorde Mellanby 2 goals in de wedstrijd en deze actie werd door goalie Vanbiesbrouck een Rat Trick genoemd. In het vervolg van het seizoen werden bij mooie acties of goals van de Panthers rubberen ratten op het ijs gegooid. Toen er tijdens de playoffs maar liefst 2.000 ratten op het ijs belanden trok de NHL aan de bel en werd het gooien van ratten verboden.

Naast het gooien van dieren worden er ook regelmatig petten gegooid als een speler een Hattrick scoort. De geruchten gaan dat de Hat Trick afkomstig is uit het cricket, waar ergens in de 19e eeuw een speler 3 wickets achter elkaar omgooide, een zeldzame gebeurtenis. De betreffende speler werd voor deze Âtrick door zijn ploeggenoten als eerbetoon beloond met een nieuwe pet.

Naast deze tradities zijn er ook wat opmerkelijke achtergronden te melden over de logoÂs van sommige teams. Zo staat er een H in de C in het logo van de Montreal Canadiens. Vaak wordt beweerd dat de H afkomstig is van Les Habitants, de oorspronkelijke bewoners van Frans Canada in de 17e eeuw. En andere verklaring is echter dat de H staat voor Hockey en het logo zou Club de Hockey Canadien betekenen.

Het logo van de Chicago BlackHawks is al jaren een indiaan. Deze staat symbool voor Chief Black Hawk, een prominente persoon uit de historie van Illinios, de staat waarin Chicago ligt.


Het alternatieve logo van Edmonton

Het alternatieve logo van de Oilers is ontworpen door Todd McFarlane, de tekenaar van stripheld Spawn. Het logo staat symbool voor de huidige industrie. In het logo is ruimte gemaakt om de 5 Stanley Cups die de club won en haar 10 Captains te eren.

De oorsprong van het logo van de Mighty Ducks is waarschijnlijk overduidelijk: een goaliemasker in de vorm van een eendenbek, ontworpen door de Disney-studioÂs. De naam van het team is afkomstig van de gelijknamige tv-films.

Tot slot een andere teamnaam die wellicht vragen oproept: die van de Vancouver Canucks. Een Canuck heeft niets te maken met het logo van de club, een orka,. Het is simpelweg een andere naam voor Canadees, net zoals een Yankee dat is voor de Amerikanen. De teamnaam van Vancouver is gebaseerd op de cartoon Johnny Canuck, een evenbeeld van Uncle Sam.