NHL Zach Parise

27 april 200900:00

Door [email protected]

NHL Play-Offs - The East

De beslissende fase is begonnen in de NHL en er zijn al de nodige verrassingen. IJshockey.com kijkt terug op de play-offs tot nu toe. Welke ploegen maken de verwachtingen waar en welke ploegen laten het liggen in de Eastern conference?

trong>Boston Bruins (1) - Montréal Canadiens (8)
In een fysieke serie dolven de Montréal Canadiens het onderspit tegen de Boston Bruins. De Bruins wisten de Canadiens met een ‘sweep' te verslaan in vier wedstrijden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1992. De serie kende een serie incidenten. Één incident resulteerde in een wedstrijd schorsing voor winger Milan Lucic, die een aanvaring had met Maxim Lapierre van ‘Les Habs'. (filmpje) Verder lag Lucic regelmatig in de clinch met verdediger Mike Komisarek.

392_chara_zdeno080416getty.jpg

Na de serie ligt vooral goalie Carey Price van de Canadiens onder vuur bij het eigen publiek. In de 4e wedstrijd maakte de sluitpost een gebaar na het publiek. iets wat Patrick Roy ook deed in zijn laatste wedstrijd voor de ploeg uit Montréal.(filmpje)

Saillant detail is verder dat Bruins winger Michael Ryder in de onderlinge serie de meeste punten heeft gemaakt voor de Bruins. De speler verliet afgelopen seizoen Montréal richting Boston en was verantwoordelijk voor onder meer een game-winning goal in de onderlinge serie. In totaal liet de winger zeven punten noteren in de vier onderlinge duels. Erg belangrijk waren de special teams. De Bruins hebben tot nu toe de beste penaltykilling in play-offs en de één na beste powerplay van de 16 teams die in de eerste ronde zitten.

trong>Washington Capitals (2) - New York Rangers (7)
Ondanks dat de NY Rangers een wisselvallig seizoen hebben gedraaid heeft coach John Tortorella de ploeg uit New York toch goed op de rit gekregen voor de play-offs. Het team met de minst productieve aanval in de Eastern conference maakt het de Washington Capitals erg lastig.

In de play-offs hebben de Rangers ook minder goals gemaakt dan de Capitals en daarbij ook tot en met het vijfde duel ook veel minder op doel geschoten (170 schoten om 119 schoten op goal). Desondanks stonden ze er aanvankelijk voor het zesde duel beter voor dan de ploeg van sterspeler Alexander Ovechkin.

Deze 6e laatste wedstrijd moest John Tortorella aan zich voorbij laten gaan. De New Yorkse coach was voor één duel geschorst. Hij gooide tegen het einde van de 3e periode gedurende het vierde duel een bidon naar een Capitals fan waarna de NHL hem schorste voor de wedstrijd van afgelopen zondag. (filmpje)

Veel heeft de ploeg uit New York tot nu toe te danken aan goalie Henrik Lundqvist. De Zweedse goalie stopte maar liefst 141 van de eerste 149 schoten op goal in de serie. Dit wordt ook door Alexander Ovechkin onderstreept. ‘Als Lundqvist niet goed speelt, zitten ze dik in de problemen', aldus de Rus. Ovechkin liet daarbij ook optekenen dat hij aanvankelijk problemen voorspelde voor de zesde wedstrijd vanwege het tijdstip (14:00 s'middags, red.) ‘Ik ben dan slaperig, je hebt geen tijd om rustig op te staan en de dingen te doen die je normaal doet', zegt de steraanvaller.

Helaas voor de Rangers waren de Capitals niet slaperig. De ploeg uit Washington wist een beslissende zevende duel af te dwingen door met 5 - 3 te winnen van de NY Rangers. Ovechkin noteerde in deze wedstrijd ook een treffer maar verdediger Tom Poti speelde de onbetwiste hoofdrol. Hij was bij vier goals betrokken. Een gevoelige tik voor New York. Persoonlijk ging het voor het eerst ook iets minder met Lundqvist. Hij werd gedurende de wedstrijd gewisseld door Tortorella. Het is voor de Rangers te hopen dat Lundqvist weer de vorm laat zien van de eerste vijf play-off wedstrijden in de allesbeslissende wedstrijd in Washington.

trong>New Jersey Devils (3) - Carolina Hurricanes (6)

Tot nu toe wist elk team zijn thuiswedstrijden te winnen in deze serie, dus als men hierop afgaat wordt het een serie van zeven duels. New Jersey heeft op dit moment de leiding in de onderlinge serie tegen de Carolina Hurricanes. De ploegen zijn erg aan elkaar gewaagd zoals bleek bij de vijfde wedstrijd. Deze wist New Jersey met een minimaal verschil te winnen.

Het werd in die wedstrijd 1 - 0 voor de ploeg uit New Jersey en Martin Brodeur liet zich weer zijn beste kant zien door 44 saves te noteren voor een nieuwe shutout. Collega goalie Cam Ward van de Hurricanes wist meer dan 40 schoten te pareren. Beide goalies spelen erg goed in de onderlinge duels. Brodeur staat nu op gelijke hoogte met Patrick Roy op het gebied van behaalde shutouts in de playoffs.

71799059jm011newyorkranho7.jpg

In de zesde wedstrijd afgelopen weekend ging het echter iets minder voor de Devils. Ze verloren met maar liefst 4 - 0. New Jersey hoopt het deze week in Carolina af te maken, maar mocht dit niet lukken dan zijn de Devils statistisch nog steeds in het voordeel. Ze kunnen namelijk in eigen huis de volgende ronde halen.

Uitblinker in de serie tot nu toe is - naast Brodeur en Ward - tevens aanvaller Zach Parise van de Devils. De finalist van de Lady Byng trofee (sportiviteitsprijs in de NHL) wist reeds vijf punten te noteren in de eerste zes duels en speelde tot gisteren samen met Brian Rolston en Travis Zajac in de eerste lijn van de Devils. Normaliter speelt de jonge speler in een lijn met aanvoerder Jamie Langenbrunner maar die is drie duels geblesseerd geweest. Langenbrunner speelde de 6e wedstrijd wel maar kon het verschil niet maken.

trong>Pittsburgh Penguins (4) - Philadelphia Flyers (5)
De ‘battle of Pennsylvania' is wederom uitgevallen in het voordeel van de Penguins. Afgelopen seizoen schakelden de Penguins de Flyers ook al uit. De ploeg uit Pittsburgh - onder leiding van rookie coach Dan Bylsma - wist de zesde wedstrijd met 5 - 3 te winnen.

Ondanks dat de Flyers met drie goals voorkwamen wisten ze toch aan het kortste eind te trekken in het laatste duel. Forward Maxine Talbot van de Penguins wist het tij te keren voor de Penguins. Dit gebeurde middels een gevecht met Daniel Carcillo. Ondanks dat Talbot het gevecht verloor kreeg zijn ploeg weer de geest waarna de Penguins weer terug in hun spel kwamen.

De serie tussen beide rivalen was er een doordrenkt met fysiek spel en incidenten. De niet aanwezige discipline bleek een barrière voor de Flyers in sommige wedstrijden. Vooral Daniel Carcillo (filmpje)en Scott Hartnell lieten zich niet onbetuigd. Lichtpunt voor de Flyers was het spel van rookie Claude Giroux terwijl de meer ervaren spelers het toch lieten afweten bij de Flyers.

Uitblinkers bij de ‘Pens' in de onderlinge serie was niet alleen Sidney Crosby, maar vooral Evgeni Malkin. Beide spelers staan inmiddels vertrouwd bovenaan de topscorerslijst met respectievelijk acht en negen punten.

3446353343_6cdafa5369.jpg