1 mei 200900:00

Door [email protected]

NHL Play-Offs - The West

De beslissende fase is begonnen in de NHL en kent al wat verrassingen. IJshockey.com kijkt terug op de playoffs tot nu toe. Welke ploegen maken de verwachtingen waar en welke ploegen laten het liggen in de Western conference?

San Jose Sharks (1) - Anaheim Ducks (8)
De grootste verrassing komt uit de Western conference. Ondanks het feit dat de Sharks een zevende wedstrijd hadden weten af te dwingen tegen de Ducks bleven twijfels bestaan over de ploeg uit San Jose. Deze twijfels waren terecht. Het team dat het hele seizoen samen met de Red Wings bovenaan heeft gestaan in de Western conference had veel moeite met de taaie Ducks.

De Ducks maakte het de Sharks vooral erg moeilijk met hun uitstekende spel en goaliewerk. De eerste lijn van de Ducks (Ryan Getzlaf, Corey Perry en Bobby Ryan) domineerde de serie en deed die van San Jose verbleken. De lijn van ‘big Joe' Thornton stelde wederom in de play-offs teleur. Niet voor niets veranderde de coach van San Jose - Todd McLellan - zijn eerste lijn continue gedurende deze serie. In een wanhopige poging zijn ploeg wat vuur te geven probeerde Joe Thornton nog wel de wedstrijd doen kantelen door op de vuist te gaan met collega-ster Ryan Getzlaf. Echter dit bleef zonder het beoogde resultaat (filmpje)

ducks29adls_400.jpg

Naast de eerste lijn van de Ducks speelde ook goalie Jonas Hiller een absolute hoofdrol voor de ploeg uit Anaheim. De Zwitser - zonder eerdere play-off ervaring - keepte als een routinier. Ook in de laatste en zesde wedstrijd keepte hij uitstekend en wist hij de Sharks op slechts één tegentreffer te houden. Door de uitschakeling van de San Jose Sharks is het al weer de achtste keer dat een ploeg die het reguliere seizoen bovenaan eindigde in de eerste ronde naar huis gaat sinds 1994.

Detroit Red Wings (2) - Columbus Blue Jackets (7)
Geheel volgens de algemene verwachting wist de huidige Stanley Cup kampioen de ploeg uit Columbus van zich af te houden. De Wings wisten de Blue Jackets viermaal te verslaan. Voor de play-offs leken de de Red Wings kwetsbaar tussen de palen maar hier was niks van terug te zien in de serie tegen het enthousiaste Columbus.

Vooral de laatste wedstrijd was enigszins controversioneel. De ploeg uit Columbus kwam achter te staan met 3 - 1, waarna de wedstrijd toch kantelde. Nadat Columbus terugvocht naar 5 - 5 wisten de Red Wings alsnog aan het langste eind te trekken middels een powerplay goal van Johan Franzen. De straf die resulteerde in de powerplay kon op veel onbegrip rekenen bij het thuispubliek. De ploeg kreeg enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een ‘too many men' penalty tegen waarvan de Red Wings dankbaar gebruik maakten. Inmiddels maakte Franzen - die afgelopen seizoen ook uitstekend presteerde in de play-offs - al weer zes punten.

luongo-roberto-392-cp-080121.jpg

Vancouver Canucks (3) - St. Louis Blues(6)
De Canucks wisten dat ze in Roberto Luongo een goede goalie hadden voor het reguliere seizoen. De aanvoerder van de Canucks had echter beperkte play-off ervaring. Nu weet men in Vancouver dat de speler uit Montréal ook in de play-offs uitstekend kan presteren. Illustratief is dat in het laatste duel de doelman maar liefst 47 schoten wist te stoppen. De Canucks wonnen in vier wedstrijden van de St. Louis Blues. Ondanks dat de Blues het net weinig wisten te vinden maakten ze het de Canucks moeilijker dan de ‘sweep' doet vermoeden.

De sleutel voor het succes van de Canucks lag in deze serie vooral in de verdediging. Met slechts één doelpunt verschil wisten de Canucks in drie van de vier wedstrijden van de Blues te winnen. In de andere wedstrijd (de tweede in de serie, red) wisten de Canucks middels Luongo een shut-out te noteren.

Ondanks dat de kracht van de Canucks gedurende het reguliere seizoen niet lag in de special teams is het opvallend dat de Canucks nu wel uitblinken in de penaltykill. De Blues wisten slechts één van de 24 penalties tegen de Canucks om te zetten in een doelpunt.

Chicago Blackhawks (4) - Calgary Flames(5)
De fysieke stijl van de Flames deed het aanvankelijk goed tegen de Blackhawks. Ondanks dat het team uit Alberta, Canada, het spel van de Blackhawks kon ontregelen gedurende periodes in de wedstrijd, is het toch te weinig gebleken om het talentvolle team uit Chicago uit de play-offs te stoten.

Jarome Iginla was erg reëel na de laatste wedstrijd. ‘Dit was het voor ons. Ik moet erkennen dat het een goed, jong team is dat volhoudt en speelt met veel passie', aldus de aanvoerder van de ploeg uit Alberta.

Dat het onderlinge treffen fysiek is kan men concluderen uit de aanvaringen die de spelers met mekaar hebben gehad. Aan het einde van de derde wedstrijd wisten de spelers onder meer mekaar te vinden. Blackhawk Adam Burish crosscheckte zijn voormalige ploeggenoot René Bourque waarna er een opstootje ontstond op het ijs (filmpje). In de eerste wedstrijd al sloeg Flames speler Mike Cammalleri Martin Havlat al zonder er een schorsing aan over te houden (filmpje).

Vooral in de laatste twee wedstrijden domineerden de Blackhawks. In de 5e wedstrijd scoorden de Blackhawks drie maal in de eerste 11:08 minuten van de wedstrijd en bouwde zo de fundering voor een 5 - 1 overwinning. In de 6e wedstrijd bleek Chicago goalie Nikolai Khabibulin een te groot onstakel voor de Flames. De Russische doelman stopte 43 schoten en zorgde er persoonlijk voor dat de Blackhawks naar huis kon gaan met een 4 - 1 overwinning.

Het is pas de eerste keer sinds 1996 dat Chicago de volgende ronde haalt. Volgende tegenstander is Vancouver.