1 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 01/05

Kon Montréal zich woensdag terugwerken naar een gelijke stand in de serie, of staan de Habs nu op de rand van uitschakeling? Kon de Dallas de sweep van San Jose compleet maken, of bleven de Sharks in de race? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Montréal 2 Philadelphia 4
Ze moeten er in Montréal helemaal moedeloos van worden. De Habs zijn vrijwel elke wedstrijd in de serie tegen de Flyers beter, maar delven keer op het keer het onderspit. Zo ook woensdag. Montréal schoot 38 keer op doel - tegen 26 van Philadephia -, maar verloor toch 4-2.

Dit keer kon de schuld in elk geval niet op rookie Carey Price geschoven worden. Op de dag dat hij genomineerd werd voor de Jack Adams Award - beste coach in de NHL -, nam Guy Carbonneau de beslissing om Jaroslav Halak de start te gunnen. Halak stopte 24 schoten, waaronder een vroege shorthanded breakaway van Jeff Carter.

Montréal toonde deze wedstrijd in elk geval ook veerkracht. Philadelphia nam een 2-0 voorsprong door goals in de 28e en 47e minuut, maar de Habs kwamen terug. Twee snelle goals door Tomas Plekanec en Saku Koivu kregen Montréal binnen 37 seconden in de 54e minuut weer op gelijke hoogte. Maar wie dacht dat het een keerpunt in de serie zou zijn kwam bedrogen uit.

Steve Begin kreeg een onnodige interference penalty aan zijn broek en Daniel Briere scoorde op de powerplay. RJ Umberger voegde er in de slotseconden nog een emptynetter aan toe om de winst zeker te stellen.

Voor Umberger was het de tweede goal van de avond. De 25-jarige Amerikaan - hij wordt vrijdag 26 - scoorde zeven doelpunten in 11 playoffwedstrijden dit seizoen. In het reguliere seizoen had hij slechts 13 doelpunten in 74 wedstrijden.

In de serie staat Montréal nu 108 tegen 63 voor in schoten, maar 3-1 achter. Martin Biron speelt eenvoudigweg briljant op doel voor Philadelphia. De Habs zullen snel een manier moeten vinden om hem te verslaan om niet uit de serie te vliegen. De Habs mogen zaterdag in eigen huis proberen om uit het gat te komen waar ze nu inzitten.

San Jose 2 Dallas 1
Er heerste een sterk gevoel van deja vu in Dallas woensdag. Sergei Zubov verspeelde de puck en Patrick Marleau ging er shorthanded vandoor om voor de Sharks te scoren. Het was een vrijwel exacte herhaling van de situatie van dinsdag, maar nu kon Zubov zijn fout niet meer compenseren.

De goal van Marleau neutraliseerde de treffer in de tweede doorgang van Jere Lehtinen. In de derde periode trok San Jose dan eindelijk eens de winst naar zich toe met een powerplay goal van Milan Michalek. De kans onstond nadat Mike Modano een delaying the game penalty kreeg door de puck het publiek in te schieten.

De Stars hebben daarmee de kans op hun eerste sweep sinds 1999 laten lopen. Game 5 is vrijdag in San Jose, waar de Dallas Stars 14 van de laatste 18 onderlinge onmoetingen hebben gewonnen. Als San Jose zich terug zou kunnen vechten naar winst in de serie, dan zijn ze pas het derde team in de geschiedenis van de NHL dat een 3-0 achterstand overkomt.