4 juni 200800:00

Door Remco

NHL Playoff Update 04/06

Pittsburgh is nog altijd in de race voor de Stanley Cup. De ploeg van Sidney Crosby won de enerverende vijfde wedstrijd in Detroit en dwong zodoende een zesde wedstrijd af. Detroit leidt nog wel met 3-2 in de finale.

Pittsburgh 4 Detroit 3

De vijfde wedstrijd in de finale tussen Detroit en Pittsburgh groeide uit tot een waar spektakel. De Pens namen in de eerste periode een 0-2 voorsprong dankzij goals van Marian Hossa en Adam Hall. Detroit kwam echter knap terug in de wedstrijd en draaide de achterstand in de derde periode om naar een 3-2 voorsprong. De derde goal van de Red Wings gescoord door Brian Rafalski halverwege de derde periode leek ook lang de beslissende goal te worden.

Maar met nog slechts vijfendertig seconden te gaan wist Maxime Talbot de stand gelijk te trekken. Het gevolg van deze late gelijkmaker? Drie extra periodes voor het publiek in de Joe Louis Arena. Pas na bijna tien minuten in de derde periode scoorde de Tsjech Petr Sykora de winnende goal voor Pittsburgh. Daarmee werd deze wedstrijd de op vijf na langste wedstrijd in de geschiedenis van de finale van de Stanley Cup.

De winnende treffer van Sykora viel tijdens een powerplay nadat Jiri Hudler naar de strafbank was gestuurd wegens een high sticking in het gezicht van Rob Scuderi. De verdediger Scuderi was overigens niet de enige die gekwetst uit de strijd kwam. Ploeggenoot Sergei Gonchar viel in de tweede periode al uit nadat hij met zijn hoofd tegen de boarding belandde. Gonchar miste uiteindelijk meer dan de helft van de wedstrijd maar stond wel op het ijs tijdens de beslissende powerplay. Er zijn nog meer voorbeelden van de slijtageslag die is geleverd door de Pens. Ook Ryan Malone moest het ijs verlaten nadat hij een puck in zijn gezicht kreeg maar de aanvaller keerde razendsnel terug op het ijs.

Maxime Talbot was uitzinning van vreugde na afloop over zijn late gelijkmaker: ‘Ik hoorde dat de Stanley Cup al richting het ijs werd gebracht. Wij wilden graag nog wat langer ijshockey spelen.'

De zesde wedstrijd zal vannacht worden gespeeld in Pittsburgh.

Overig nieuws

Toronto Maple Leafs heeft de beoogde opvolger van de ontslagen Paul Maurice gevonden. Toronto heeft Ron Wilson benaderd om de nieuwe coach te worden. Wilson werd vorige maand nog ontslagen door San Jose nadat Dallas te sterk bleek in de play-offs. De keuze voor Wilson versterkt ook de geruchten dat Brian Burke richting Toronto komt. De succesvolle General Manager van Anaheim is al jaren bevriend met Wilson. Beide speelde samen in Providence en beide werkten samen in Vancouver waar Wilson assistent-coach was en Burke assistent van de General Manager. Daarnaast is Burke de peetvader van de dochter van Ron Wilson.

Sami Kapanen heeft zijn carriere in de NHL beeindigd. De rappe Finse winger van Philadelphia keert terug naar zijn geboorteland om daar bij KalPa Kuopio te gaan spelen. In totaal speelde Kapanen twaalf seizoenen in de NHL.

Tampa Bay Lightning heeft coach John Tortorella ontslagen. De succesvolle coach die in 2004 nog de Stanley Cup won met Tampa Bay had nog een contract tot en met volgend seizoen. Na de titel in 2004 ging het bergaf met Tampa Bay. Tortorella geldt als een markant figuur binnen de NHL vooral dankzij zijn spraakmakende optredens in de pers. Tampa Bay eindigde afgelopen seizoen als laatste in de Eastern Conference en miste daarom de play-offs voor het eerst in vijf jaar. Wel leverde de lage klassering een andere hoofdprijs op. De eerste keuze tijdens de NHL Draft is voor de ploeg uit Florida.