5 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 05/05

Met één besliste serie waren alle opties nog open voor de halve finale om de Stanley Cup. Kan Jaromir Jagr zijn carriere nog een paar wedstrijden rekken? Wordt San Jose het derde team in de geschiedenis dat terugkomt uit een 3-0 achterstand in een serie? Vindt Montréal de sleutel om Philadelphia te kraken? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

NY Rangers 2 Pittsburgh 3ot
Marian Hossa schoot Pittsburgh zondag in overtime naar de Eastern Conference Final. Zijn goal maakte een comeback van de Rangers in de derde periode van de wedstrijd ongedaan en besliste de serie.

Na het onverwachte verlies in de vierde wedstrijd - en het groeiende zelfvertrouwen van de Rangers - was de uitkomst van de wedstrijd zondag vooraf niet makkelijk te voorspellen. En New York liet ook zien niet makkelijk op te willen geven. Nadat Hossa en Evgeni Malkin in de tweede periode het thuisteam op voorsprong hadden gezet, kwamen de Rangers in de derde doorgang terug.

Binnen 90 seconden scoorde New York twee keer om de stand weer gelijk te trekken. Lauri Korpikoski en Nigel Dawes scoorden in de 42e en 43e minuut voor de bezoekers. New York schoot in de slotperiode even vaak op goal als in de eerste twee periode opgeteld: 11 keer. Het was ook de enige periode waarin de Rangers het schotenoverwicht hadden. Over de hele wedstrijd bekeken won Pittsburgh op dat vlak met 40 tegen 22 ruimschoots.

De wat gelukkige gamewinner van Hossa begon bij Sidney Crosby. Het jonge supertalent spurtte het aanvalsvak in, passte de puck op Pascal Dupuis voor een één-twee, maar die kreeg de puck niet onder controle. De schijf stuiterde echter recht voor de stick van Hossa, die Henrik Lundqvist kansloos liet. Het was het vijfde doelpunt voor Hossa in deze playoffs.

Slechts twee jaar geleden was Pittsburgh het slechtste team in de Eastern Conference. Hun tegenstander in de Conference Final, Philadelphia, was afgelopen seizoen het slechtste in de conference. De laatste keer dat de twee teams elkaar ontmoetten in de playoffs was in 2000, toen de Flyers in zes wedstrijden wonnen. Philadelphia won vijf van de acht onderlinge ontmoetingen dit seizoen.

San Jose 1 Dallas 2
Het was de op acht na langste wedstrijd in de geschiedenis van de NHL. De langste in de playoffs van dit jaar. De langste in de geschiedenis van de San Jose Sharks. De winst en de serie gingen na vier overtimes, dankzij een goal van Brenden Morrow, naar Dallas.

Er werd in totaal maar liefst 117 keer op doel geschoten; 55 keer door Dallas en 62 keer door San Jose. De teams speelden 114 minuten en 40 seconden aan zuivere speeltijd, bijna twee volle wedstrijden. Het is voor de Stars de eerste keer sinds 2000 dat ze in de Western Conference Final staan.

Antti Mietinnen had de Stars in de tweede periode op een voorsprong gezet, maar Ryane Clowe had de stand in de derde doorgang weer gelijk getrokken. In de eerste overtime had Brad Richards een enorme kans om de winst naar Dallas te trekken, maar Evgeni Nabokov redde met een ongelovelijke glovesave. Mike Ribeiro had in diezelfde overtime drie kansen om voor San Jose te scoren, maar Marty Turco stopte hem op elke poging. De derde keer met een beetje hulp van de lat.

Dallas heeft zich daarmee pas op het derde matchpoint gekwalificeerd voor de halve finale om de Stanley Cup. De Sharks waren teruggekomen naar 3-2 vanuit een 3-0 achterstand. Slechts twee teams in de geschiedenis van de NHL kwamen van 3-0 terug om de serie te winnen.

De Stars ontmoeten Detroit in de Western Conference Final. De Red Wings schakelden afgelopen donderdag Colorado met een clean sweep uit.

Philadelphia 6 Montréal 4
Het laatste Canadese team ligt uit de race om de Stanley Cup. Philadelphia versloeg zaterdag Montréal 6-4 om de serie 4-1 te winnen.
De Flyers bogen in de tweede periode een 3-1 achterstand om in een 3-4 voorsprong. Carey Price, sterk in de eerste periode, liet in de tweede doorgang drie goals door op zes schoten in drie minuten zuivere speeltijd.

Andrei Kostitsyn bracht Montréal weer langszij aan het begin van de derde periode. Maar Scottie Upshall sloeg een puck uit de lucht in het net met drie minuten op de klok voor een hernieuwde Flyers voorsprong. Mike Knuble kon daarna nog in het lege net scoren voor de definitieve beslissing.

Philadelphia staat daarmee voor het eerst sinds 2000 in de Western Conference Final. De Flyers ontmoeten Pittsburgh in die Conference finale, tevens de halve finale om de Stanley Cup.