5 juni 200700:00

NHL Playoff Update 05/06

De Anaheim Ducks zetten afgelopen maandag een heel grote stap in de richting van hun eerste Stanley Cup ooit. In Scotiabank Place in Kanata boekten de Ducks een cruciale 3-2 overwinning en mogen nu woensdag in eigen huis gaan proberen de hoofdprijs binnen te slepen.

Maar zo rooskleurig zag het er in de eerste periode helemaal niet uit voor de Ducks. Ottawa begon zeer fanatiek aan de wedstrijd, die de thuisploeg moest winnen. Anaheim had het zichtbaar moeilijk met het ontbreken van de geschorste Pronger. Pronger kreeg één wedstrijd aan zijn broek vanwege een elleboog tegen het hoofd van McAmmond in de derde wedstrijd.

De Sens schoten 13 maal op het doel van Giguere tegen de twee schoten van Anaheim. Niet dat dit overwicht veel goals opleverde. Sterker nog, het was maar op het randje dat de Senators nog scoorden in de eerste periode. In de slotseconde van de periode was het dan toch nog Daniel Alfredsson die de trekker over haalde met een powerplay goal. Weer uit een powerplay en dus weer na een overtreding van een Anaheim-speler. Nu was het Ryan Getzlaf die dom doorschaatste op goalie Emery en zo Ottawa de gelegenheid gaf om de eerste periode met een goal af te sluiten.

In de tweede periode stond er een herboren Anaheim op het ijs; de rollen werden compleet omgedraaid. Nu waren het de Ducks met 13 schoten op goal. Ottawa stelde er maar vier stuks tegenover. Andy McDonald scoorde in één minuut twee maal voor de Ducks, waardoor de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwamen. Zijn eerste doelpunt viel op een powerplat in de 31e minuut. McDonald ontving de puck van Marchant en had een zee van tijd om de puck langs Emery te schieten. Een minuut later herhaalde hij het truukje. Nu ontving hij een messcherpe pass van Rob Niedermayer, nam de puck mee het vak van Ottawa in waar hij verdediger Volchenkov op briljante wijze dolde. Het backhand schot dat er op volgde zorgde voor de voorsprong voor de Ducks.

De Senators hadden het moeilijk, maar gingen toch niet met een achterstand rusten. Feitelijk uit het niets scoorde Dany Heatley. Voor het eerst in negen wedstrijden mocht hij een treffer op zijn naam zetten. Met nog twee minuten te gaan in de periode ontving hij een pass van Patrick Eaves en rondde keurig af. Eaves was de vervanger van McAmmond die na de aanslag van Pronger niet kon spelen. Het vuurtje werd daarna nog even aangewakkerd door Alfredsson. De Ducks reageerden furieus toen de Zweed een slapshot mikte op Scott Niedermayer. Het opstootje wat er op volgde leverde maar twee straffen op. Beide teams zagen iemand naar de penaltybox schuifelen.

De derde periode stond bol van de spanning, maar heel veel kansen werden er niet weggegeven. Het team dat het eerst zou scoren zou een goede kans hebben om met de overwinning aan de haal te gaan. Het was Anaheim dat het doelpunt wist te scoren. Dustin Penner tekende in de 55e minuut voor de uiteindelijk beslissende treffer. Een mooi uitgevoerde twee tegen een breakaway met Teemu Selanne resulteerde in de gamewinning goal. Met deze goal leken de laatste krachten uit de lichamen van de Sens te zijn verdwenen. De Ducks speelden gecontroleerd en gedisciplineerd, zodat er geen powerplaysituaties voor Ottawa meer volgden.

Woensdag kunnen de Ducks geschiedenis schrijven door voor het eerst in hun franchisegeschiedenis de Stanley Cup te winnen. Als het aan Sens-coach Murray ligt wordt dat feestje op zijn minst uitgesteld: “We speelden best goed. We hadden het in de eerste periode al af moeten maken toen we zoveel kansen kregen. Als we de lijn van de eerste periode voort kunnen zetten geef ik ons nog wel een kans.” Maar ook Ducks-coach Carlyle is vol vertrouwen: “Als we geconcentreerd blijven spelen en geen domme overtredingen maken moet het gewoon kunnen lukken.”