10 april 200800:00

Door Joep Meijsen

NHL Playoff Update 09/04

De play-offs in de NHL zijn vannacht begonnen. Ex-Devil Scott Gomez deed zijn voormalige team de das om, terwijl Gary Roberts een van de meest gehate spelers in Ottawa blijft. Calgary verzorgde de eerste stunt van de play-offs door in San Jose te winnen. De round-up.

Rangers 4 Devils 1

Voormalig Devil Scott Gomez had drie assists in de 4-1 overwinning voor de Rangers bij de Devils. Vorige week stelde New Jersey nog het thuisvoordeel veilig, maar zo voelde het niet in het nieuwe stadion van de Devils, waar duizenden Rangers-fans aanwezig waren om hun ploeg naar een forse overwinning te schreeuwen.

De Rangers wonnen alle wedstrijden dit seizoen tegen de Devils, behalve de laatste van het reguliere seizoen. Devils hoopte op doelman Martin Brodeur, die zijn ploeg tot diep in de derde periode in de wedstrijd hield. Twaalf minuten voor tijd bracht Ryan Callahan de Rangers op voorsprong, waarna Sean Avery en Nigel Dawes, empty net, de eindstand op het bord brachten. Die laatste goal was de enige waar Gomez de hand niet in had.

Henrik Lundqvist had 26 saves voor de Rangers. De enige goal van New Jersey kwam van de stick van Paul Martin.

Penguins 4 Senators 0

In het shirt van de Toronto Maple Leafs was Gary Roberts een paar jaar geleden tot drie keer toe mede verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Senators in de play-offs. In het shirt van de Penguins had hij twee goals in de openingswedstrijd in deze serie, waardoor hij nu 23 punten heeft in 24 play-off-wedstrijden tegen de Sens.

Vorig jaar won Ottawa de serie, onder meer door een overtuigende zege in de eerste wedstrijd. Deze keer was het anders. Evgeni Malkin had een goal en twee assists, terwijl Petr Sykora de andere treffer voor zijn rekening nam. Marc-Andre Fleury maakte 26 saves voor zijn eerste shut-out in de play-offs.

Penguins pakte het initiatief al vroeg in de wedstrijd via Roberts die na 68 seconden een losvallende puck voor het doel binnenschoot. Vooral in de tweede periode was Pittsburgh dominant, hoewel Ottawa met enkele powerplays aan het slot van de periode enkele goede kansen liet liggen om het tij te keren. Hun score van 0-7 in de powerplay was echter tekenend voor de machteloosheid van de forwards uit de Canadese hoofdstad.

Senators-verdediger Anton Volchenkov werd door een schot geraakt op zijn hoofd en moest de wedstrijd verlaten.

Avalanche 3 Wild 2, OT

Joe Sakic is al sinds mensheugenis de grote man bij Colorado Avalanche. Hij kwam mee toen het team verhuisde uit Quebec City en speelde een hoofdrol bij het winnen van de Stanley Cup een paar jaar geleden. In de eerste wedstrijd van de serie tegen Minnesota maakte de veteraan direct het verschil. In de eerste overtime veranderde hij een schot van Ruslan Salei van richting voor de achtste overtime play-off-goal in zijn loopbaan.

Daarmee verpeste Sakic een goede comeback van Minnesota nadat Kurt Sauer en Ryan Smyth de Avalanche al vroeg op 2-0 hadden gebracht. Na de tweede pauze brachten Mikko Koivu en Todd Fedoruk de wedstrijd weer in evenwicht. De winnende goal viel uiteindelijk in de twaalfde minuut van de eerste overtimeperiode.

Flames 3 Sharks 2

Stephane Yelle scoorde twee goals in de eerste stunt tijdens deze play-offs. De San Jose Sharks waren de nummer twee in de NHL, met een sensationeel succesvol einde van het seizoen. In de play-offs werd het team echter weer met beide benen op de grond gezet, waarbij Miikka Kiprusoff 37 saves maakte voor Calgary en daarmee weer aantoonde zijn spel stevig te kunnen verbeteren voor de play-offs.

Dion Phaneuf scoorde ook nog een powerplay-goal in een wedstrijd die grotendeels door de Sharks werd beheerst. Ryan Clowe had twee goals van San Jose. De laatste 56 seconden voor tijd, maar San Jose kon in de resterende speeltijd geen gelijkmaker meer forceren. Evgeni Nabokov had 20 saves voor de Sharks, die hun eerste thuisnederlaag in reguliere speeltijd leden sinds Valentijnsdag.