9 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 09/05

Nog maar vier teams vechten om één Stanley Cup. Detroit en Dallas begonnen hun halve finale donderdag. Beide teams kenden zeer sterke eerst en tweede rondes, maar één zal het stof moeten bijten. Kan Dallas de sterke vorm vasthouden, of is Detroit werkelijk ongenaakbaar? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Dallas 1 Detroit 4
Afgelopen seizoen werd Detroit in de Western Conference Finale uitgeschakeld door Anaheim. De Red Wings waren vastbesloten om de geschiedenis zich niet te laten herhalen en zetten donderdag alles op alles in Game 1. Een onwaarschijnlijk goede powerplay was de sleutel in een overtuigende 4-1 overwinning op Dallas.

Het was de zevende overwinning op rij voor Detroit. Bij Dallas betekende de nederlaag de derde in de laatste vier wedstrijden. De Red Wings schoten 31 keer op doel, tegenover 21 schoten van Dallas. Chris Osgood won alle zeven wedstrijden in doel bij Detroit, sinds hij Dominik Hasek in de eerste ronde verving. Marty Turco had tien keer eerder een wedstrijd gespeeld in Detroit en alle tien verloren. Nummer elf was geen verbetering.

Tijdens een 5-op-3 powerplay zat Niklas Lidstrom dicht bij de openingstreffer. Zijn schot raakte de paal en vloog helemaal terug naar de blauwe lijn. Brian Rafalski pikte de puck daar op, haalde verwoestend uit en passeerde daarmee een nog opkrabbelende Turco voor de 1-0.

Johan Franzen pikte - inmiddels vanzelfsprekend - weer een goal mee. De Zweede tipte een hoog schot van Niklas Kronvall naar beneden en langs de schaatsen van Turco. Franzen heeft nu 12 goals in 11 playoff wedstrijden. Zijn serie van goals in vijf opeenvolgende playoff wedstrijden is een clubrecord, dat hij nu deelt met Gordie Howe (1949 & 1964) en Ted Lindsay (1952). In de tweede ronde brak Franzen al een record van Howe, door negen goals te scoren in vier playoff wedstrijden.

In de tweede periode scoorde Tomas Holmstrom, weer op een powerplay. Ook nu werd een schot vlak voor Turco van richting veranderd. Valtteri Filppula zette Detroit later in de tweede doorgang met een mooi schot uit de pols op een ruime 4-0 voorsprong. Brenden Morrow deed in de 39e minuut nog iets terug voor Dallas, maar meer zat er niet in voor de Stars.

Brunnstrom kiest Dallas
58145.jpgEr was donderdag nog wel een beetje goed nieuws voor Dallas. De Zweedse forward Fabian Brunnstrom heeft er volgens diverse Noord-Amerikaanse media voor gekozen om in Dallas te komen spelen. De 23-jarige geldt als een groot, onbekend talent en meerdere teams vochten om zijn gunsten.

In Noord-Amerika worden jonge talenten vaak al snel opgemerkt en van jongs af aan gehypt. Een onbekend talent als Brunnstrom is voor de media dan ook een soort sprookje. Brunnstrom is een ongedraft talent en maakte de afgelopen seizoenen een stormachtige ontwikkeling door. In 2004-05 speelde hij nog in de Zweedse tweede divisie, het derde niveau.

In 2006-07 speelde hij een fenomenaal seizoen voor Borås HC in de eerste divisie. In 41 wedstrijden scoorde hij 37 goals en 36 assists, wat hem een contract in de Elitserien opleverde. Bij Färjestads noteerde hij in 54 reguliere wedstrijden negen goals en 28 assists met een +4 plus/minus.

Brunnstrom tekent in Dallas een tweejarig entry level contract en zal een salaris krijgen dat overeenkomt met dat van een top vijf draftpick. Het kan hem rond de twee miljoen dollar per seizoen opleveren.

Flyers zonder Timonen
Philadelphia zal het in de rest van de playoffs waarschijnlijk moeten doen zonder verdediger Kimmo Timonen. De beste verdediger van de Flyers heeft volgens een bericht in de Philadelphia Inquirer een bloedprop in zijn enkel en is weken uitgeschakeld.

De Fin werd in de vierde wedstrijd tegen Montréal op zijn enkel geraakt door een schot. De blessure bleef pijn doen en werd steeds pijnlijker. Jaroslav Modry of Ryan Parent zal Timonen waarschijnlijk vervangen in de opstelling.

De Eastern Conference Final tussen Philadelphia en Pittsburgh begint vrijdag.