12 april 200800:00

Door Joep Meijsen

NHL Playoff Update 12/04

Alexander Ovechkin nam de tijd in zijn eerste play-off-wedstrijd in de NHL, maar scoorde in de slotfase wel de winnende goal. Pittsburgh schudde een prima comeback van Ottawa van zich af en New York had amper een halve minuut nodig om de Devils voor de tweede keer te verslaan.

Philadelphia 4 Washington 5

In de eerste playoff ontmoeting tussen Philadelphia en Washington kon eigenlijk maar één man de gamewinner scoren. Alexander Ovechkin werd de hele wedstrijd strak verdedigd, incasseerde een lading checks en moest lang wachten voor hij een schot op goal kon noteren. Maar in zijn playoff debuut deed de Rus wat hij het beste doet: scoren. Met vier en een halve minuut op de klok scoorde hij de beslissende 4-5.

Philadelphia had een comfortabele 4-2 voorsprong aan het begin van de derde periode. De eerste was nog in 1-1 geëindigd door goals van Donald Bashear en Vaclav Prospal. In de tweede zette David Steckel de Caps nog op voorsprong, maar de Flyers gingen daar met drie ononderbroken goals overheen. Daniel Briere - terug van een blessure -, weer Prospal en nogmaal Briere zorgden voor de ommekeer.

Washington is dit jaar echter geen team dat voor één gat te vangen is. Mike Green trok de stand met twee goals binnen vijf minuten in de derde periode weer gelijk. De goal van Alex Ovechkin was alles wat de Caps nodig hadden om de eerste partij in de zak te steken.

Ottawa 3 Pittsburgh 5

Ottawa kwam tegen Pittsburgh prachtig terug uit een 3-0 achterstand, maar boog vervolgens alsnog en staat nu met 2-0 achter in de serie. De winnende treffer kwam op naam van Ryan Malone, de eerste in Pittsburgh zelf geboren speler die ooit voor de Penguins is uitgekomen. Evgeni Malkin had drie assists, twee daarvan voorzagen Petr Sykora van de perfecte voorbereiding op een doelpunt.

De winnende trefffer viel uiteindelijk vlak voor tijd. Ottawa contracteerde op de trade deadline Martin Lapointe van Chicago als een soort van leider voor in de kleedkamer. In dit geval kreeg hij een high stick tegen op Jarkko Ruuto, wat de zesde powerplay van de wedstrijd voor de Penguins opleverde. Sidney Crosby en Marian Hossa brachten daarna Malone in stelling voor de wrap-around.

Shean Donovan, Cory Stillman en Cody Bass namen de goals voor Ottawa voor hun rekening. De Senators moeten het nog steeds doen zonder aanvoerder Daniel Alfredsson, die vorig jaar de play-off-run van de Sens leidde.

NY Rangers 2 New Jersey 1

Voorlopig is er niets veranderd in de verhouding tussen de Rangers en de Devils: New York is de baas in de onderlinge ontmoetingen. Jaromir Jagr en Sean Avery scoorden binnen een halve minuut in de derde periode en Henrik Lundqvist nam 26 saves voor zijn rekening, zodat de Rangers een 2-0 voorsprong konden nemen in de serie.

Vlak voor tijd deed John Madden nog iets terug voor New Jersey, maar de gelijkmaker viel niet meer. Paul Martin vuurde 57 seconden voor het eindsignaal nog een furieus slapshot richting Lundqvist, maar deze bracht redding met de handschoen. Een straf tegen Zach Parise maakte een verder slotoffensief kort daarna onmogelijk.
In de geschiedenis hebben de Rangers nog nooit een play-off-serie verloren waarin ze met 2-0 voor kwamen te staan, wat voor de Devils geen goed nieuws is.

Colorado 2 Minnesota 3ot

Nadat Colorado in de slotminuut een achterstand had goedgemaakt, was het makkelijk geweest voor Minnesota om in overtime in elkaar te zakken. Maar het team toonde karakter en veteraan Keith Carney bracht het team in overtime alsnog de overwinning.

Forsberg had de score geopend in de eerste periode; zijn 64e treffer in NHL playoffs. Pavol Demitra - op een powerplay - en Mikko Koivu keerden de stand in de derde periode echter in het voordeel van de Wild. De goal van Koivu viel met minder dan twee minuten en had
eigenlijk beslissend moeten zijn. Op een powerplay werkte Milan Hejduk de puck echter toch achter Theodore. Zijn deflectie was onhoudbaar voor de goalie.

Carney, eigenlijk de enige man bij de Wild met serieuze ervaring in de playoffs, bracht het team en de fans in overtime echter alsnog de overwinning. Na 74 seconden eindigde zijn slapshot in het net om de serie tegen de sterker geachte Avalanche gelijk te trekken.