13 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 13/05

De strijd in de halve finale begint serieuze vormen aan te nemen. Rivaliteit tussen Dallas en Detroit laait op, terwijl Philadelphia probeert om het jonge Pittsburgh af te stoppen. Komen de Stars en Flyers terug in de serie, of stevenen we af op een finale tussen Red Wings en Penguins? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Detroit 5 Dallas 2
Detroit is goed. Erg goed. Het team verloor afgelopen weekend Johan Franzen - de topscorer van de playoffs -, maar denderde op volle vaart door. Pavel Datsyuk scoorde drie keer en lijngenoot Henrik Zetterberg droeg een demoraliserende shorthanded goal bij in een 5-2 overwinning op Dallas.

Datsyuk zette Detroit in de eerste periode twee keer op voorsprong. Nicklas Grossman - zijn eerste NHL-treffer ooit - en daarna Brad Richards neutraliseerden die treffers echter weer voor Dallas. De 2-2 was nog wat gelukkig, doordat een pass via de schaats van een verdediger in het net belandde.

De Red Wings lieten zich er niet door uit het veld slaan. Halverwege de wedstrijd pikte Jiri Hulder een lange pass van Niklas Kronvall op, schaatste recht op Turco af en klopte hem met een backhander. Dallas kreeg een uitstekende kans om de wedstrijd weer gelijk te trekken op een powerplay aan het begin van de derde periode. Maar Zetterberg wist er met de puck vandoor te gaan en af te ronden.

In de slotminuten maakte Datsyuk er 5-2 van om zijn hattrick te completeren. Het is zijn eerste hattricks in 518 NHL-wedstrijden, waaronder 73 playoff wedstrijden. In vier van de laatste vijf playoff wedstrijden waarin hij gescoord heeft, had hij wel al twee goals.

Dallas staat nu 3-0 achter in de serie. Er is een onvoorstelbare comeback nodig om een dergelijke achterstand weg te werken. De Stars lijken op dit moment niet een team dat een dergelijke comeback tegen het sterke Detroit klaar gaat boksen. Dallas doet het momenteel zonder Jere Lehtinen, die uitgeschakeld is met een beenblessure.

Brenden Morrow en zijn vrouw - de dochter van Montreal coach Guy Carbonneau - kregen afgelopen zondag een tweeling. Een jongen en een meisje.

Philadelphia 2 Pittsburgh 4
Maxime Talbot had de laatste drie wedstrijden gemist en hoopte op een goede comeback. En die kwam er. De Canadees scoorde in de derde periode de gamewinner voor de Penguins. Het was pas zijn tweede treffer in de playoffs ooit. Sidney Crosby had een goal en een assist, terwijl Sergei Gonchar drie assists op zijn naam zette.

In de eerste twee periodes kon Philadelphia de stand nog onder controle houden. Jeff Carter trok gelijk na de openingsgoal van Sidney Crosby. Mike Richards maakte in de slotminuut van de tweede met een shorthanded treffer een goal van Marian Hossa ongedaan. Na de goal van Maxime Talbot zorgde Jordan Staal met een emptynetter voor de genadeslag.

Pittsburgh staat 2-0 voor in de serie. De teams gaan richting Philadelphia voor de derde en vierde wedstrijden. Mocht Pittsburgh de finale om de Stanley Cup bereiken, dan is het de eerste keer in 16 jaar dat de Penguins daar staan. Pittsburgh won in 1992 de Stanley Cup.