15 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 15/04

Een actie van Sean Avery heeft geleid tot een regelwijziging in de NHL, Pittsburgh stevent af op een sweep, Detroit lijkt de flow kwijt te zijn en Minnesota pakt een voorsprong op Colorado. Een blik op de ontwikkelingen in de NHL.

Dat Sean Avery een irritante tegenstander is mag bekend zijn. Zijn creativiteit in het irriteren van andere spelers heeft nu geleid tot een aanpassing van de regels in de NHL.

Afgelopen zondag ging de forward van de New York Rangers - in de serie tegen de New Jersey Devils - recht voor Martin Brodeur staan. Avery keek de goalie recht aan tijdens een aanval van New York en begon wild met zijn armen te zwaaien, duidelijk in een poging Brodeur af te leiden. De forward zwaaide ook met het blad van zijn stick voor het gezicht van zijn tegenstander.

'Ik kijk nu al 33 jaar naar ijshockey', zei Brodeur na afloop. 'Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Schijnbaar mag het volgens de regel. Er kwam een official naar ons toe en die zei dat het waarschijnlijk niet de bedoeling was dat Avery zo deed.' Maar verbieden kon de scheidsrechter het schijnbaar niet.

De NHL heeft nu de Unsportsmanlike Conduct regel aangescherpt, waardoor er nu letterlijk staat dat het niet is toegestaan een goalie aan te kijken en met stick of armen te zwaaien wanneer dit niet bedoeld is als aanvallende actie. Vanaf maandag is Avery's actie dus een straf van twee minuten waard.

Pittsburgh 4 Ottawa 1
Er werd ook nog geijshockeyed in de NHL. Ottawa zit in een diep dal na de derde nederlaag in de serie tegen Pittsburgh. De Penguins zijn inmiddels de bezems uit de kast aan het trekken om de sweep in de eerste ronde van de playoffs te completeren.

Tot groot genoegen van de Senators fans keerde Daniel Alfredsson terug in de lineup van Ottawa. Helaas had zijn terugkeer niet het beoogde effect. De Sens kwamen in de twede periode op een 1-0 voorsprong door Nick Foligno, maar Maxime Talbot neutraliseerde die voorsprong vier minuten later. Na twaalf seconden in de derde periode zette Sidney Crosby de bezoekend Pens voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Slechts 78 seconden later stond het via Jordan Staal zelfs 1-3.

Een powerplay goal van Marian Hossa besliste in de 49e minuut de wedstrijd definitief. De Senators speelden hun beste wedstrijd tot nu toe in de serie, maar het was verre van voldoende voor een overwinning.

Detroit 3 Nashville 5
Nashville kon in Game 3 iets terug doen tegen Detroit. De Predators gingen er met een 3-5 overwinning vandoor, maar beslisten de wedstrijd wel pas in de slotfase.

De Predators speelden de betere wedstrijd van de twee teams, maar toch pakte Detroit een 2-0 voorsprong in de eerste 30 minuten. Alexander Radulov en David Legwand zorgden er echter voor dat de stand weer gelijk stond tegen het einde van de tweede period.

Pavel Datsyuk bracht de bezoekers na 40 seconden in de derde periode toch weer op voorsprong. Maar de Predators sloegen in de slotfase hun belangrijke slag. Ryan Suter trok de stand in de 57e minuut gelijk met een slapshot van de linkerkant. Negen seconden later zette Jason Arnott de Preds voor het eerst op voorsprong. Martin Erat voegde er in de slotseconden nog een emptynetter aan toe om de winst veilig te stellen.

De stand in de serie is 2-1 in het voordeel van de Red Wings.

Minnesota 3 Colorado 2
Minnesota en Colorado zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. De drie wedstrijden in hun serie gingen alledrie naar overtime, waarbij een beetje geluk het verschil maakte. De Wild trokken twee keer aan het langste eind.

In reguliere speeltijd kon Minnesota maar 30 schoten tegenover de 40 van Colorado zetten. Maar in overtime had de Wild het betere van het aanvallende spel. Na 12 minuten overtime was het Pierre-Marc Bouchard die de wedstrijd met wat geluk besliste.

De puck dreigde richting icing te gaan, maar kwam vreemd terug van de boarding. Brian Rolston was eerder bij de puck dan Jeff Finger en kon terugleggen op Bouchard. Die maakte geen fout en rondde af voor zijn eerste playoff goal ooit.

De Wild staan op een 2-1 voorsprong in de serie.