15 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 15/08

Detroit had voorafgaand aan de wedstrijd van woensdag een comfortabele 3-0 voorsprong op Dallas. Konden de Stars zich terugvechten in de Western Conference Final, of ging Detroit er met die prijs vandoor? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Detroit 1 Dallas 3
Het achterwerk van Tomas Holstrom stond centraal in de onverwachte nederlaag van de Red Wings. Detroit leek op 1-0 te komen in de wedstrijd, maar de scheidsrechter keurde de goal onmiddelijk af. Als reden werd gegeven dat Holmstrom met zijn achterwerk goalie Marty Turco gehinderd zou hebben.

Detroit coach Mike Babcock vond het een belachelijk besluit. In de persconferentie na afloop noemde hij het een 'reputation call'. Holmstrom was bestraft op basis van zijn reputatie voor duwen en trekken voor de goal. Uit de herhaling bleek ook niet dat Holmstrom Turco gehinderd zou hebben, maar in dergelijke situaties wordt een video-replay niet toegepast.

Enkele minuten later nam Dallas vervolgens wél de leiding. Nota bene op een discutabele manier; Loui Eriksson stond duidelijk in de crease toen hij scoorde. De scheidsrechters keurden de treffer echter zonder discussie goed.

Dallas had in de voorgaande 219 minuten en 37,3 seconden van de serie nog een moment een voorsprong gehad. Deze duurde uiteindelijk ook maar 72 seconden, alhoewel er wel nog een pauze tussen zat. Henrik Zetterberg trok de stand in de eerste minuut van de derde periode weer gelijk.

Met de moed der wanhoop leek Dallas beter te spelen dan alle drie voorgaande wedstrijden. De Stars gaven niet op en bleven aandringen. Een onetimer goal van Mike Modano op een powerplay zette Dallas vijf minuten later weer op voorsprong. Marty Turco stond op zijn hoofd om dat zo te houden en Brenden Morrow maakte er vijf minuten voor tijd 3-1 van.

Dallas schoot maar 22 keer op het doel van Chris Osgood, terwijl Turco 34 schoten te verwerken kreeg. De Red Wings speelden ruim tien minuten powerplay, maar wisten niet één kans te verzilveren. Met één goal in zes minuten powerplay waren de Stars daarin een stuk effectiever.

Het was de eerste keer sinds 16 april dat Detroit een wedstrijd verloor. De Red Wings wonnen negen wedstrijden op rij, de langste streak ooit in de playoffs van de club.