16 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 16/04

Montréal zit dichtbij de volgende ronde, Philadelphia pakt een voorsprong op Washington, Anaheim komt terug tegen Dallas, San Jose staat weer gelijk met Calgary en Colorado maakte korte metten met Minnesota. Een overzicht van de actie in de NHL.

Montréal 1 Boston 0
Een shutout voor goalie Carey Price en een goal van Patrice Brisebois waren alles wat Montréal nodig had dinsdag. De Canadiens staan op een 3-1 voorsprong in de serie tegen Boston en zitten dichtbij de volgende ronde.

Brisebois, de oudste speler van de Canadiens, maakte zijn debuut toen Price twee jaar oud was. Zijn slapshot door een groep spelers vond het net, nadat Andrey Kostitsyn de puck met een prachtige rush de puck het vak in had gebracht.

Marco Sturm had in de openingsperiode een enorme kans om Boston op een voorsprong te zetten. Price was uit zijn net gekomen om de puck te spelen, maar Sturm won de race om de rubberen schijf. Price kreeg daarna echter net genoeg van zijn stick tegen de stick van Sturm om diens schot op het open net naast te laten gaan.

Washington 3 Philadelphia 6
Daniel Briere stond aan de basis van de ruime overwinning van Philadelphia op Washington dinsdag. De duurbetaalde forward scoorde twee goals en assisteerde op een derde in de 6-3 winst.

Briere beleefde een moeilijk seizoen en kreeg veel kritiek te verwerken. In de playoffs lijkt hij elke cent van zijn achtjarige 52 miljoen dollar contract waard is. In totaal heeft Briere nu vier goals en twee assists in drie playoff wedstrijden. Geen enkele speler heeft in de afgelopen drie seizoenen meer punten in de playoffs gescoord dan Briere.

Alexander Ovechkin komt een stuk minder sterk over in zijn eerste playoff serie. Hij scoorde de gamewinner in de eerste wedstrijd, maar kwam daarna nauwelijks meer uit de verf. In bijna 25 minuten aan ijstijd kwam de Russische ster tot maar vier schoten. Dinsdag kon hij een twee assist noteren op de eerste goal van Washington.

Philadelphia staat 2-1 voor de in serie.

Anaheim 4 Dallas 2
Chris Pronger en zijn Ducks lijken eindelijk wakker te zijn geworden. Gezien de 2-0 voorsprong die de Stars in de serie hadden was dat ook geen moment te vroeg. Pronger scoorde twee maal op de powerplay en had ook al een assist op de eerste goal.

Regerend Stanley Cup houder Anaheim bouwde in de eerste periode een 3-0 voorsprong op en voegde daar in de tweede periode nog een vierde goal aan toe. De drie goals in de eerste periode vielen uit slechts vier schoten.

In de slotperiode zorgde Brenden Morrow met twee powerplay goals nog voor wat spanning in de wedstrijd. De Stars konden - ondanks een stevig schotenoverwicht - de achterstand niet wegwerken. De stand in de serie staat 2-1 in het voordeel van Dallas.

San Jose 3 Calgary 2
Joe Thornton heeft zijn eerste goal in deze playoff serie te pakken. En het was zeker geen onbelangrijke voor San Jose. Met slechts 9.4 seconden op de klok schoot de powerforward zijn Sharks naar een 2-2 gelijkstand in de serie tegen Calgary.

Thornton stond precies goed om een schot van Douglas Murray achter Miika Kiprusoff te werken. De Flames zetten een clubrecord voor het minste aantal schoten in een playoff wedstrijd. Calgary kwam niet verder dan 10 schoten op het doel van Evgeni Nabokov. Het oude record stond op 15. Kiprusoff kreeg 32 schoten te verwerken.

Minnesota 1 Colorado 5

Dit keer geen mazzelgoaltjes of overtime. Colorado liet er in de reguliere speeltijd geen twijfel over bestaan wie de winst toekwam in deze ontmoeting met Minnesota.

Jose Theodore stopte 24 van Minnesota's 25 schoten, terwijl zijn ploeggenoten aan de andere kant vijf keer raak schoten. Brunette, Wolski en Arnason zetten de Avalanche in eigen huis al in de eerste twaalf minuten op een 3-0 voorsprong. In de tweede doorgang zorgden Salei en Hejduk er met twee goals op de powerplay voor dat de wedstrijd definitief in het slot ging. Mikko Koivu's shorthander in de slotperiode kon daar niets meer aan veranderen.

Minnesota liep tegen maar liefst 111 strafminuten aan, waarvan 24 voor Derek Boogaard en 35 voor Stephane Veilleux. Colorado kreeg daarentegen maar 43 minuten straf. De stand in de serie is 2-2.