17 april 200800:00

Door Joep Meijsen

NHL Playoff Update 17/04

De play-offs duurden voor de Ottawa Senators slechts vier wedstrijden. Pittsburgh pakte de vierde overwinning op rij voor een sweep. De New York Rangers zijn een flinke stap dichterbij de volgende ronde, terwijl Nashville het Detroit knap lastig blijft maken. Een roundup van alle actie van vannacht.

Ottawa - Pittsburgh 1-3
Ottawa begon het seizoen zo geweldig. Dertien overwinningen in de eerste veertien wedstrijden bestempelden de ploeg tot de vroege favoriet voor de eindzege. Een eindeloze reeks controverses rond doelman Ray Emery vormde de inleiding voor een stevige duikeling op de ranglijst, waarbij kwalificatie voor de play-offs maar amper kon worden veiliggesteld.

In de post-season speelde Daniel Alfredsson op halve kracht en lieten de twee jonge sterren van de ploeg, Jason Spezza en Dany Heatley, zich helemaal niet zien. Pittsburgh beschikt in Crosby en Malkin over twee van de spectaculairste jonge spelers in de NHL en voegde daar nog de offensief bijzonder getalenteerde Marian Hossa aan toe. Het was genoeg voor een overtuigende 4-0 in de serie.

In Ottawa maakte Pittsburgh het af in een spannende wedstrijd. Evgeni Malkin en Jarko Ruutu scoorden in de tweede periode en Sidney Crosby schoot de puck kort voor het einde in het lege net om de ontmoeting definitief te beslissing. Cory Stillman scoorde de enige treffer namens de ploeg uit de Canadese hoofdstad. Het is de eerste keer voor de Penguins in de tweede ronde van de play-offs sinds 2001.

New York - New Jersey 5-3
Marc Staal was eerder deze week de schlemiel voor de New York Rangers. De debuterende verdediger werkte de puck in zijn eigen doel om de Devils de zege te bezorgen. Afgelopen nacht maakte hij het goed door de winnende treffer in het juiste net te schieten. De 21-jarige broer van Eric en Jordan was door zijn broers via sms getroost en herstelde zich goed.

Scott Gomez, dit jaar overgestapt van de Devils naar de Rangers, scoorde twee keer, terwijl ook Martin Straka en Chris Drury goals voor hun rekening namen. Het was de tiende overwinning in twaalf wedstrijden dit seizoen voor de Rangers, waarbij Henrik Lundqvist 28 saves voor zijn rekening nam. Patrick Elias had twee treffers voor de Devils, terwijl Mike Mottau ook tot scoren kwam.

Daarmee pakt New York een voorsprong van 3-1 in de serie. De laatste ploeg die vanuit zo'n achterstand terugkwam was Montreal, dat in 2004 op die manier ten koste van de Boston Bruins de volgende ronde bereikten. ‘We moeten beter spelen. Nu gaat het er echt om. Vandaag was het een belangrijke wedstrijd en we toonden te weinig werklust', aldus doelman Martin Brodeur van de Devils. Hij was goed voor 34 saves.

Nashville - Detroit 3-2
Het duurde even voordat Nashville op gang kwam in deze serie. Even leek het erop alsof de Red Wings zouden uitlopen naar een 3-0 stand in de serie. De wonderbaarlijke wederopstanding van afgelopen maandag werd gevolgd door een overwinning vandaag. Dan Hamhuis en Shea Weber scoorden binnen 32 seconden ieder in de eerste periode. Het was een voorsprong die de Predators nooit meer weg zouden geven.

Greg de Vries scoorde nog in de tweede periode, zodat de twee goals van Pavel Datsyuk voor niets waren. Daarmee is dit plotseling een van de spannendste series van de eerste ronde van de NHL-play-offs geworden. De geschiedenis is echter tegen Nashville. De Predators hebben nog nooit een play-off-serie gewonnen, terwijl Detroit meer overwinningen heeft tijdens dat stadium van het seizoen dan welk ander profteam in de Verenigde Staten dan ook. De serie gaat vrijdagnacht verder in Detroit.