17 mei 200800:00

Door Remco

NHL Playoff Update 17/05

Dallas Stars voorkwam afgelopen woensdag een sweep in de halve finale tegen Detroit. Krijgt de serie nog een vervolg in Texas of maakt Detroit het karwei af in de vijfde wedstrijd in de eigen Joe Louis Arena? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Dallas 2 Detroit 1

Marty Turco was de grote held voor Dallas in de vijfde wedstrijd van de steeds spannender wordende serie in de Western Conference finale. Turco rekende definitief af met zijn vloek in de Joe Louis Arena. Nog nooit had de 32-jarige goalie een NHL-wedstrijd gewonnen in de thuishaven van Detroit. Dit keer was het wel raak voor Turco die een hoofdrol speelde door 38 schoten te stoppen.

Dallas begon uitstekend aan de wedstrijd en kwam verdiend op voorsprong. Niklas Hagman and Mike Modano kregen in de beginfase al enorme kansen maar wisten deze niet te verzilveren. Uiteindelijk was het de verdediger Trevor Daley die Dallas op een 0-1 voorsprong bracht na een prachtige assist van Brad Richards.

Na het dominante begin van Dallas begon de wedstrijd halverwege de eerste periode te kantelen. Gesteund door twee powerplays nam Detroit het initatief over. In de zestiende minuut leverde dat de gelijkmaker op. Tijdens een powerplay vond Niklas Kronvall met zijn twaalfde assist van de play-offs de bij de tweede paal vrijstaande Jiri Hudler. In tweede instantie wist de 24-jarige Tsjech de puck langs Turco te krijgen.

De winnende goal zou al vroeg in de tweede periode vallen. Marty Turco vond met een lange pass de vrijstaande Joel Lundqvist. De 26-jarige Zweed mocht alleen afgaan op het vijandelijke doel en schoot de puck onberispelijk langs Chris Osgood. Verdiend was de voorsprong niet als je kijkt naar de schotenverhouding in de tweede periode. Detroit vuurder dertien maal een schot op Turco terwijl de Stars slechts tot zes schoten kwamen.

Dat beeld veranderde niet in de derde periode. Meer schoten en meer kansen voor Detroit maar tot de gelijkmaker kwam het niet voor de Red Wings. Daarmee blijft Dallas in leven en zal de serie maandagavond worden vervolgd in Texas.