23 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 23/04

De halve finales in de NHL conference finals kunnen beginnen. Na twee spannende zevende wedstrijden zijn ook de laatste twee geplaatste teams bekend. San Jose en Philadelphia hebben zich als laatste teams geplaats, door overwinningen op respectievelijk Calgary en Washington.

Calgary 3 San Jose 5
Jeremy Roenick trok dinsdag - nu eens op positieve wijze - flink de aandacht. De 38-jarige forward had met twee goals en twee assists een belangrijke bijdrage in de uitschakeling van Calgary. Roenick scoorde zowel de gelijkmaker als de goal die San Jose op voorsprong zette.

De Sharks hebben de winst vooral te danken aan een sterke tweede periode. Binnen negen minuten zuivere speeltijd boog San Jose een 2-1 achterstand om in een 5-2 voorsprong. Calgary kon daar in de laatste 25 minuten van de wedstrijd geen serieus antwoord op geven.

De Sharks staan voor het vierde opvolgende jaar in de twee ronde van de playoffs. Dit keer mogen ze het opnemen tegen Dallas, dat verrassend regerend Stanley Cup houder Anaheim in zes wedstrijden uitschakelde.

In de andere Western Conference halve finale ontmoeten Detroit en Colorado elkaar. Detroit versloeg in zes wedstrijden Nashville, terwijl Colorado hetzelfde deed met Minnesota.

Philadelphia 3 Washington 2
In de Eastern Conference kan Alexander Ovechkin zijn golfspullen uit de kast trekken. Zijn Capitals werden in de eerste overtime van Game 7 uitgeschakeld door de Philadelphia Flyers.

Ovechkin had de Capitals hoogstpersoonlijk op gelijke hoogte gebracht in de tweede periode. Hij had in de eerste periode al aan de basis gestaan van de 1-0, maar moest toezien hoe Philadelphia twee keer scoorde voor een 2-1 voorsprong.

Door de gelijkmaker van Alexander the Great kwam het uiteindelijk op een overtime aan. In de zevende minuut van die overtime voltrok Joffrey Lupul het eindvonnis. Tijdens een powerplay stond hij op de juiste plek om een rebound binnen te tikken.

Philadelphia kruipt daarmee door het oog van de naald. Het team zag een 3-1 voorsprong in de serie in rook op gaan en het dubbeltje had in overtime ook de andere kant op kunnen vallen. Voor de Flyers is dit seizoen al een sterk herstel ten opzicht van 2006-07. Toen scoorde Philadelphia de minste punten in de NHL en zette de slechtste prestatie in de geschiedenis van de club neer. Nu staan ze voor het eerst sinds 2004 in de tweede ronde.

Philadelphia gaat het opnemen tegen Montréal, dat ook zeven wedstrijden nodig had om Eastern Conference halve finale te bereiken. De Canadiens schakelden de Boston Bruins maandag overtuigend met 5-0 uit in de alles beslissende zevende wedstrijd.

De andere halve finale in die conference gaat tussen Pittsburgh en de New York Rangers. Pittsburgh zit al een tijdje stil, na de 4-0 sweep van Ottawa. De Rangers hadden een wedstrijd meer nodig om Martin Brodeur en zijn New Jersey Devils op vakantie te sturen.

De eerste wedstrijden in de tweede ronde worden donderdag gespeeld.