25 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 25/04

De tweede ronde van de NHL-playoffs is begonnen. Montréal en Philadelphia speelden beiden zeven wedstrijden in de eerste ronde en onmoetten elkaar donderdag voor het eerst. Tussen Detroit en Colorado laait een oude rivaliteit op.

Philadelphia 3 Montréal 4ot
Montréal kwam twee keer terug uit achterstand, om de winst in overtime naar zich toe te trekken. Tom Kostopoulos scoorde de verlossende treffer voor de Canadiens.

Umberger en Dowd hadden Philadelphia in de eerste periode op een comfortabele 2-0 voorsprong gezet, maar het thuisteam vocht in de tweede periode terug. Een vlammend schot van Andrei Kostitsyn en een shorthanded honkbalslag van Alex Kovalev zetten de teams in de tweede doorgang weer op gelijke hoogte.

Al in de eerste minuut van de derde periode kwam Philadelphia echter weer op voorsprong. Joffrey Lupul scoorde 19 seconden na rust voor de Flyers. Kovalev zorgde er 29 seconden voor het einde echter - op de powerplay en met Price van het ijs - voor dat er weer een gelijke stand op het bord kwam.

Checking winger Tom Kostopolous werd Montréals overtime held met zijn goal na 48 seconden. Martin Biron stopte de eerste inzet, maar moest toezien hoe de tweede poging van Kostopolous in het net verdween.

Philadelphia is niet heel gelukkig met het verloop van de wedstrijd. Het team protesteerde hevig op de 2-2 van Kovalev. Volgens de Flyers had de goal afgekeurd moeten worden voor high stick, maar de scheidsrechters lieten de goal na een video review staan. Vlak voor tijd kreeg Mike Richards een kneeing penalty, waarop de Canadiens gelijk maakten. Volgens Philadelphia was de straf onterecht.

Saku Koivu stond aan de basis van de gelijkmaker. De Fin won de belangrijke faceoff tegen Jeff Carter, die daarbij zijn stick brak. Carter kon daardoor niet ingrijpen toen Kovalev een stap vooruit nam en Biron met een snel schot versloeg. Koivu won donderdag 17 van zijn 24 faceoffs.

Montréal leidt de best-of-seven serie met 1-0.

Colorado 3 Detroit 4
Detroit scoorde donderdag in 12 minuten tijd vier doelpunten en hield daarna een comeback van Colorado tegen. Johan Franzen scoorde twee goals en een assist in de 4-3 overwinning van de Red Wings.

Paul Stastny scoorde de openingsgoal voor de bezoekende Avalanche, maar lang konden ze er niet van geniet. Binnen een minuut trok Henrik Zetterberg de stand weer gelijk. Voor het einde van de periode zetten Daniel Cleary en Johan Franzen - op een powerplay - de Red Wings op 3-1.

Na 73 seconden in de tweede periode maakte Franzen er 4-1 van. Jose Theodore moest daarna het veld ruimen, om plaats te maken voor Peter Budaj. Theodore vertrok nog tijdens de wedstrijd richting hotel omdat hij zich ziek voelde.

Goals van JM Liles en Milan Hejduk brachten Colorado nog in de tweede periode weer op 4-3, maar de Avalanche kon de gelijkmaker er niet meer inprikken. Chris Osgood stopte 18 van de 21 schoten doel. Theodore incasseerde vier goals op 26 schoten, terwijl Budaj op nog eens 20 schoten niet hoefde te capituleren.

Colorado moest het in de wedstrijd stellen zonder Peter Forsberg, die tijdens de ochtendtraining zijn lies blesseerde. Wojtek Wolski moest de wedstrijd in verband met een blessure ook van de tribune bekijken.

Detroit en Colorado hebben al enige tijd een serieuze rivaliteit. Tussen 1996 en 2002 kwamen de teams elkaar vijf keer tegen in een playoff serie. In die zeven seizoenen werd de Stanley Cup uiteindelijk door één van deze twee teams gewonnen.

Detroit staat 1-0 voor in de best-of-seven serie.