25 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 25/05

Maanden van ijshockey hebben tot een Stanley Cup finale geleid met twee teams: Pittsburgh en Detroit. Zaterdag waren de tekenen voor aanvang niet positief voor de Penguins. Goalie Marc-André Fleury ging tijdens de warming up op zijn gezicht en de omroeper noemde Sidney Crosby per ongeluk 'Steven'. Kwam het allemaal nog goed voor Pittsburgh, of ging Detroit er met de winst vandoor? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

'Ik weet niet of het de zenuwen waren', zei Pittsburgh coach Michel Therrien na afloop. 'Maar dit was voor ons zeker de slechtste wedstrijd in de playoffs tot nu toe.' Zijn team had net met 4-0 klop gehad van een superieur Detroit.

Opgeteld bezitten de spelers van Detroit in totaal 23 Stanley Cup ringen. De ruimere ervaring lijkt een groot voordeel te zijn geweest voor de Red Wings in de openingswedstrijd. Winger Mikael Samuelsson scoorde de eerste twee goals, terwijl Dan Cleary en Henrik Zetterberg in de slotminuten de genadeklap uitdeelden.

Na een matige start van beide ploegen benutte Samuelsson in de 33e minuut een slechte wissel van Pittsburgh. Zijn klassieke wraparound versloeg Fleury voor de 1-0. Aan het begin van de tweede periode verdubbelde diezelfde Samuelsson de score met weer een unassisted goal. Samuelsson had tot nu toe pas twee goals in de playoffs. Beide scoorde hij op 1 mei in een wedstrijd tegen Colorado.

Met iets minder dan drie minuten te spelen zorgde Dan Cleary shorthanded voor een onoverbrugbare 3-0. In de slotminuut voegde Henrik Zetterberg er nog een powerplay goal aan toe voor de 4-0 eindstand.

In de eerste periode werd een ogenschijnlijke goal van Niklas Lidstrom afgekeurd vanwege goalie interference. De call was tegen Tomas Holmstrom, die daarmee voor de tweede keer in deze playoffs verantwoordelijk is voor een afgekeurde goal. De vorige keer hinderde hij Marty Turco van Dallas met zijn achterwerk. Dit keer maakte zijn stick contact met Fleury vlak voordat de goal viel.

Detroit had in totaal 36 schoten op doel, terwijl Pittsburgh niet verder dan 19 stuks kwam. Van die 19 schoten werden er 12 in de eerste periode afgevuurd. De Penguins kregen vijf powerplays, maar scoorden niet. De Red Wings scoorden op één van zes powerplays.

De Red Wings traden aan zonder Chris Chelios en Johan Franzen. De Penguins deden het nog steeds zonder veteraan Gary Roberts. Detroit staat voor de 23e keer in de playoff finale, terwijl het voor Pittsburgh pas de derde keer is. De vorige keer was 1992, toen de Penguins de Stanley Cup wonnen.

Het AHL-team van Pittsburgh - de Wilkes-Barre/Scranton Penguins - wonnen zaterdag de Eastern Conference finale. Daarmee is het voor het eerst in 13 jaar dat zowel het NHL- als het AHL-team van een organisatie in de respectievelijke finale staat. Drie keer wonnen beide teams ook de titel.