26 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 26/04

De New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Dallas Stars en San Jose Sharks zijn vrijdag begonnen aan de tweede ronde van de NHL-playoffs. Sidney Crosby en zijn Penguins mochten het in eigen huis opnemen tegen Jaromir Jagr en zijn Rangers, terwijl Brenden Morrow probeerde de Stars langs de Sharks van Joe Thornton te leiden.

NY Rangers 4 Pittsburgh 5
Het jonge talenten team van Pittsburgh won vrijdag de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de NHL playoffs. De Penguinss vochten zich terug uit een 3-0 achterstand om de volle winst in de derde periode naar zich toe te trekken.

Pittsburgh begon de wedstrijd sterk, maar toch waren het de bezoekers die het eerst scoorden. Het derde schot van de Rangers belandde via Pens verdediger Sergey Gonchar in het net. Het had een positief effect op New York, dat het onverwachte momentum mee nam naar de tweede periode.

Al in de 22e minuut verdubbelde Chris Drury de score met een tip-in, terwijl Sean Avery het stadion stil kreeg door na een 2-op-1 aanval 3-0 te scoren. Toch wist Pittsburgh binnen vijf minuten terug in de wedstrijd te komen. Een schot van Jarkko Ruutu verdween via een Rangers speler achter Lundqvist. Slechts 14 seconden later maakte Pascal Dupuis er 3-2 van, na een prachtige pass van Sidney Crosby.

De Pens voelden dat er een comeback inzat. In de derde periode gaf het team vol gas en zag de inzet al snel beloond. Marian Hossa trok de stand - weliswaar met wat geluk - in de 45e minuut gelijk. Petr Sykora had daarna maar 20 seconden nodig om het thuisteam voor het eerst op voorsprong te zetten.

Voormalig Penguin Jaromir Jagr had geen zin om de overwinning zo makkelijk te zien wegglippen. Een prachtige rush werd afgerond met een backhand pass op Scott Gomez. Die one-timede de puck boven de vanghand van Marc-André Fleury in de goal voor de gelijkmaker.

Evgeni Malkin en Sidney Crosby hadden echter het laatste woord in de wedstrijd. Met minder dan twee minuten te gaan in de reguliere speeltijd vuurde Crosby op de powerplay een vlammend schot op het Rangers doel. Malkin kon de puck met zijn lichaam van richting veranderen en in het net voor de late 5-4.

Het publiek droeg vrijdag - na een oproep van Crosby - witte shirts, waarmee herinneringen werden opgeroepen aan de oude Winnipeg Jets 'white-out' traditie. Veteraan Gary Roberts moest zijn derde wedstrijd op rij uitzitten met een liesblessure. Pittsburgh schakelde tot nu toe de Rangers drie keer uit in playoff series: 1989, 1992 en 1996. De onderlinge stand in playoff wedstrijden is na vrijdag 13-3 in het voordeel van de Penguins.

Dallas 3 San Jose 2ot
Dallas blijft goed playoff ijshockey spelen. Brenden Morrow leidde zijn Stars vrijdag met twee goals, inclusief de gamewinner, naar een 3-2 overtime zege tegen de sterke San Jose Sharks.

Mike Modano had de andere goal voor Dallas. Zijn powerplay goal in de tweede periode trok de stand weer gelijk, nadat Milan Michalek de Sharks 76 seconden eerder op voorsprong had gezet. Brenden Morrow maakte er nog in diezelfde periode een 1-2 voorsprong van, maar Jonathan Cheechoo wist de stand met drie minuten te spelen in de derde periode weer op gelijke hoogte te brengen.

Morrow heeft vijf goals in de playoffs dit jaar, wat nu al twee meer is dan zijn oude playoff record. Dallas wist in de eerste periode maar twee keer op het doel van San Jose te schieten. San Jose eindigde de wedstrijd met 27 schoten op het doel van Marty Turco, terwijl Dallas maar 18 schoten nodig had om de winst te pakken.

Tijdens het reguliere seizoen kwamen de Stars en Sharks elkaar acht keer tegen. Beide teams wonnen vier van de ontmoetingen. De eerste zes wedstrijden werden steeds door het uitspelende team gewonnen. Pas de laatste twee wedstrijden werden door het thuisteam binnengesleept. Voor zowel de Sharks and Stars was dit de eerste overtime wedstrijd in de playoff reeks dit jaar.

San Jose moest het stellen zonder verdediger Kyle McLaren, terwijl bij Dallas Sergey Zubov nog ontbreekt. Beiden hebben te kampen met blessures.