27 mei 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 27/05

Crunchtime voor de Pittsburgh Penguins. Na een heel seizoen ijshockey werden de Pens in de eerste wedstrijd door Detroit op nul gehouden. In de tweede wedstrijd maandag moesten Crosby c.s. het een stuk beter doen dan in de eerste ontmoeting. Maar lukte dat ook? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Pittsburgh 0 Detroit 3
Chris Osgood doet het heel aardig voor Detroit sinds hij inviel voor Dominik Hasek. En ook in deze finaleserie vallen hem weinig verwijten te maken. Osgood pakte zijn tweede shutout op rij, terwijl Brad Stuart, Tomas Holstrom en Valtteri Filppula voor de Red Wings scoorden.

Detroit pakte daarmee een 2-0 voorsprong in de serie. In de geschiedenis van de NHL kwam dat 31 keer eerder voor. Slechts één keer kwam een team, de Montréal Canadiens in 1970-71, terug vanuit zo'n achterstand om de Stanley Cup te winnen.

Johan Franzen versterkte de lineup van de Red Wings weer. De Zweed moest de laatste zeven playoff wedstrijden vanaf de tribune bekijken met symptomen van een hersenschudding. In zijn 11 wedstrijden in deze playoffs scoorde hij 12 goals en drie assists. Bij Pittsburgh keerde Gary Roberts terug.

Franzen had onmiddelijk impact. Zijn screen op Marc-Andre Fleury stelde Brad Stuart in staat om de openingstreffer te scoren. Het was de eerste goal voor de verdediger in deze playoffs.

In de 12e minuut verdubbelde Holmstrom de voorsprong. Op dat moment had Detroit acht schoten op doel afgevuurd, terwijl Pittsburgh nog op nul schoten stond. Therrien gooide vervolgens zijn lijnen om, waarbij Ryan Malone in een lijn met Crosby en Hossa terecht kwam. Het effect was echter minimaal.

Detroit hield de bezoekers erg kort. In de tien eerste minuten van de tweede doorgang kwamen de Penguins niet verder dan één schot op doel. Sidney Crosby eindigde de wedstrijd met vijf schoten op doel, terwijl Evgeni Malkin geen enkel schot afvuurde.

De Red Wings waren nul voor acht op de powerplay, terwijl Pittsburgh niet scoorde op drie powerplays. Pittsburgh had 39 hits tegenover 29 stuks van Detroit. Darren McCarthy moest uit de lineup ten faveure van Franzen. Chris Chelios was voor de derde wedstrijd op rij een healthy scratch. Bij Pittsburgh moest Georges Laraque het veld ruimen voor Gary Roberts.

De serie verplaatst zich nu naar Pittsburgh voor wedstrijden drie en vier. De Penguins zijn in eigen huis ongeslagen in deze playoffs; ze wonnen alle acht wedstrijden in de Mellon Arena. Ze starten wedstrijd drie echter met de langste scoreloze streak van het hele seizoen: 135 minuten en 57 seconden. Pittsburgh werd voor het laatst in februari 2003 twee keer achtereen compleet scoreloos gehouden.