29 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 29/04

Maar één playoff wedstrijd in de NHL maandag. Met een 1-1 stand in de serie ontmoetten Montréal en Philadelphia elkaar voor Game 3. Wie pakte de voorsprong, Carey Price en zijn Habs of Daniel Briere en zijn Flyers? En klopt het dat Alexander Ovechkin voor Rusland zal uitkomen op het aankomende WK in Canada? Lees het in deze editie van de NHL Playoff Update.

Montréal 2 Philadelphia 3
Carey Price was hét onderwerp van gesprek na afloop van de wedstrijd in Philadelphia maandag. En niet in positieve zin. De jonge goalie werd grotendeels verantwoordelijk gehouden voor de onnodige nederlaag tegen de Flyers.

Montréal was eigenlijk de hele wedstrijd het betere team, maar moest met lege handen van het ijs stappen. De Canadiens schoten meer op doel (34 tegen 14) en creëerden meer doelkansen. Toch waren het de opportunistische Flyers die er met de winst vandoor gignen.

De sleutel zat in de tweede periode. Met een 0-0 stand op het bord, begonnen de Habs sterk aan de tweede doorgang. Maar de Flyers scoorden op twee van hun eerste drie schoten in de periode en begonnen aan de tweede rustpauze met drie goals op zeven schoten. Scottie Upshall, Mike Richards en R.J. Umberger scoorden de goals.

Jaroslav Halak werd in de derde periode op het ijs gezet en kreeg maar twee schoten op zich afgevuurd in die hele twintig minuten. Maar de forse achterstand die toen al op het bord stond was niet makkelijk weg te werken voor Montréal.

Tomas Plekanec en Saku Koivu scoorden in de derde periode nog wel powerplay goals om de stand op 3-2 te brengen. De Habs konden de gelijkmaker - zelfs met Halak van het ijs voor een extra aanvaller - echter niet binnenschieten.

Coach Guy Carbonneau verdedigde zijn jonge goalie na de wedstrijd tegenover de pers. 'Hij is pas 20 jaar oud. Laten we dat niet vergeten. We kunnen deze jongen niet vragen om de redder van de club te zijn. Wij hadden in de eerste periode twee minuten lang een 5-op-3 powerplay. Zelfs met onze beste spelers op het ijs konden we toen niet scoren. Misschien moeten we hun de schuld ook geven. Dit is een teamsport en we de verantwoordelijkheid niet op één iemand schuiven.' Carbonneau gaf ook aan te twijfelen over wie de start in Game 4 zal krijgen.

In de laatste twee wedstrijden vuurden de Canadiens 70 schoten af op het doel van Flyers, terwijl die er maar 37 schoten tegenover konden stellen. Toch gingen beide partijen naar Philadelphia.

Ovechkin mogelijk naar WK

Alexander Ovechkin heeft zich na de uitschakeling van de Washington Capitals gemeld bij het Russische nationale team. Hij wil graag zijn land vertegenwoordigen in het aankomende WK dat in Canada gespeeld wordt. Voorlopig mag hij echter nog niet meetrainen.

Ovechkin tekende eerder dit seizoen een mega-contract, waarmee hij de komende 13 jaar in totaal 124 miljoen dollar gaat verdienen. De Russische IJshockey Federatie is tijdens een WK verantwoordelijk voor de verzekering van de deelnemende spelers. De verzekering is nog niet rond, maar Ovechkin gaat er vanuit dat hij vanaf 2 mei deel kan nemen aan het toernooi.

Hij zou bij Rusland gezelschap krijgen van Caps-ploeggenoten Sergey Fedorov en Alexander Semin. Ook Alexander Radulov zal van de partij zijn op het WK. Hij is populair in de Quebec-regio, omdat hij er in 2006 de Memorial Cup won met de Remparts.