29 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

NHL Playoff Update 29/05

Pittsburgh heeft de hatelijke nul in de serie tegen de Detroit Red Wings doorbroken. Sidney Crosby had twee goals en Adam Hall scoorde de winnende goal in een 3-2 zege in eigen huis, waardoor de stand in de finale nu 2-1 is in het voordeel van Detroit.

Zaterdag wordt de vierde wedstrijd gespeeld, wederom in Pittsburgh. Het thuisvoordeel bleek van cruciaal belang voor de Penguins, die intussen al zeventien wedstrijden achter elkaar ongeslagen zijn in eigen huis. Deze play-offs heeft het publiek in Pittsburgh de eigen ploeg nog niet zien verliezen.

Laat in de eerste periode kwam Pittsburgh op voorsprong toen een schot van Marian Hossa via een verdediger voor de stick van Sidney Crosby kwam te liggen, die zonder al te veel moeite raak kon schieten. Het was een beloning voor een goede opening van de wedstrijd, hoewel de sterke defensie van Detroit pas na vijftien minuten spelen een tweede schot op doel weggaf. Daarna begon de motor van Pittsburgh echter pas te draaien.

De dominantie van de Penguins zette zich in de tweede periode door, waarbij Crosby op de powerplay de lat raakte. Niet veel later kwam er een nieuwe overtalsituatie en deze keer was de ster van de Penguins iets accurater. Een schot van Ryan Malone stuitte af, kwam voor de stick van Hossa, die feilloos zijn lijngenoot Crosby wist te vinden bij de tweede paal.

Detroit heeft echter een bijzonder sterke ploeg en halverwege de wedstrijd nam het team het overwicht in de wedstrijd over. Daarbij werden de Red Wings geholpen door twee straffen tegen Hall Gill tegen Tomas Holmstrom. De eerste twee minuten kon Pittsburgh het onheil nog afwenden, maar op de twede powerplay tilde Johan Franzen de puck over Marc-Andre Fleury.

Halverwege de derde periode herstelde Adam Hall de marge van twee goals, zodat een doelpunt in de slotfase van Samuelsson met een onschuldig ogend schot alleen de spanning terugbracht in de wedstrijd. Een straf tegen Evgeni Malkin wegens hooking zette de ontmoeting nog een keer onder hoogspanning, maar Pittsburgh wist het slotoffensief van Detroit door te komen.