30 april 200800:00

Door [email protected]

NHL Playoff Update 30/04

Pittsburgh, Detroit en Dallas hadden dinsdag ieder een 2-0 voorsprong in hun respectievelijke series. Konden de NY Rangers, Colorado en Detroit iets terug doen, of staan ze intussen op de rand van uitschakeling? Lees hierover en over de seizoensbeëindigende blessure van Sean Avery in deze editie van de NHL Playoff Update.

Pittsburgh 5 NY Rangers 3
Pittsburgh staat met één voet in de Eastern Conference Final. Evgeni Malkin scoorde twee doelpunten, waaronder de gamewinner voor een 3-0 voorsprong in de serie tegen New York. De Pens zijn nog ongeslagen in de playoffs dit jaar, na een 4-0 sweep op Ottawa.

Marian Hossa, Georges Laraque en Evgeni Malkin wisselden in de eerste 34 minuten goals uit met Martin Straka, Ryan Callahan en Jaromir Jagr. De Rangers kwamen daarbij in de tweede helft van de tweede periode terug van een 3-1 stand naar een 3-3 gelijkspel en leken op dreef om verder door te stromen. Een onnodige boarding penalty voor Ryan Hollweg bracht daar echter accuut een einde aan. Malkin scoorde op de powerplay en de Pens lieten de hernieuwde voorsprong niet meer los.

Ryan Malone maakte vroeg in de derde doorgang 5-3, waar de Rangers niet meer op konden antwoorden. Malkin heeft vijf doelpunten in deze playoffs, waarvan drie in de serie tegen New York. Pittsburgh gaat voor de eerste Eastern Conference Final sinds 2001. Slechts twee teams kwamen in de NHL playoffs ooit terug uit een 3-0 achterstand in een serie. De New York Islanders flikten het in 1975 tegen de Penguins.

Na de wedstrijd werd NY Rangers agitator Sean Avery afgevoerd naar het ziekenhuis. Er werd een gescheurde milt geconstateerd, waardoor Avery de rest van het seizoen zal moeten missen.

Detroit 4 Colorado 3
In de andere Conference zit Detroit ook dicht bij de volgende ronde. Een 4-3 overwinning op Colorado zette de Red Wings op een 3-0 voorsprong in de serie. Pavel Datsyuk scoorde twee goals en ook Johan Franzen pikte weer een goaltje mee.

Detroit kan de serie donderdag beslissen. Geen enkele van de vijf eerdere playoff series tussen de Avs en Red Wings eindigde in een sweep. Colorado verloor alle zeven wedstrijden tegen Detroit dit seizoen, waaronder drie shutouts.

Avs topscorer Paul Stastny viel in de eerste periode geblesseerd uit, maar toch speelde Colorado een heel aardige wedstrijd. Het team wist een 3-1 achterstand terug te brengen tot 4-3 in de derde periode, maar kon er geen gelijkmaker uitpersen. Colorado schoot 33 pucks op het doel van Chris Osgood af, terwijl Jose Theodore er 35 op zich af zag komen.

Naast Stastny moesten de Avs het ook doen zonder Ryan Smith en Wojtek Wolski. Peter Forsberg en Scott Hannan keerden terug in de lineup, maar brachten niet genoeg voor een overwinning.

San Jose 1 Dallas 2
Het tweede team in de Western Conference Final wordt heel waarschijnlijk Dallas. De Stars versloegen San Jose dinsdag in overtime met 2-1.

De winnende goal werd gescoord door Mattias Norstrom. De 36-jarige Zweed was een onwaarschijnlijke scorende held voor Dallas. Hij had in zijn carrière maar één eerdere playoff goal gescoord en heeft na 14 NHL-seizoenen 18 goals op zijn naam staan.

Shark's goalie Evgeni Nabokov had een paar fantastische saves op zijn naam staan in overtime, maar had geen kans op het schot van de Dallas defenceman. Nabokov werd volledig gescreend en het schot veranderde in de kluwen mensen ook nog van richting.

De uitslag is hard voor San Jose, dat een in Game 2 ook al een voorsprong uit handen had gegeven. In de wedstrijd van dinsdag werd een 1-0 in de eerste periode onterecht afgekeurd. Patrick Marleau zette de Sharks in de 20e minuut echt shorthanded toch nog op voorsprong. Sergei Zubov, schuldig aan de turnover waaruit Marleau scoorde, neutraliseerde de treffer in de openingsminuut van de derde periode. Zijn slapshot verdween in het net voor de 1-1.

De enige eerdere keer dat Dallas een 3-0 voorsprong had in een serie was in 1999. Het team versloeg toen in de eerste ronde Edmonton met een sweep en ging door om de Stanley Cup te winnen. In negen playoff wedstrijden dit seizoen heeft Dallas in de derde periode 19 goals gescoord en maar 5 geïncasseerd.