5 oktober 200600:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 05/10

De kop is eraf; de eerste drie NHL-wedstrijden van het nieuwe seizoen zijn gespeeld. Pittsburgh lijkt kort voor de start van het seizoen een nieuwe eigenaar gevonden te hebben. Lees verder in deze editie hoe New Jersey Devils General Manager Lou Lamoriello (foto) zich de woede van de overige NHL-GM's op de hals heeft gehaald.

Woensdag was het eindelijk zover: de start van het nieuwe NHL-seizoen. Na een lange voorbereiding gaat het in Canada nu weer echt om de knikkers. Op het programma stond onder andere de rematch van de Eastern Conference finale van afgelopen seizoen. Buffalo Sabres ging op bezoek bij Stanley Cup winnaars Carolina Hurricanes. Er moest een penalty shootout aan te pas komen om de 2-2 gelijkstand te breken. Daniel Briere scoorde de winnende treffer voor de Sabres.

Ook de Dallas Stars hadden overtime nodig om hun eerste punten van het seizoen binnen te slepen. Verdediger Darryl Sydor sloeg bij het eindsignaal uit frustratie over de 2-2 stand de stick van Colorado Avalanche speler Milan Hejduk stuk. De Stars fans waren echter maar al te blij toen hij vanuit de strafbank kwam en direct de winnende treffer aantekende. Verwarring bij de fans van zowel de Stars als de Avalanche, want op de grote penaltyklok stonden nog dertig seconden straf voor Sydor. Maar de klok bleek te laat te zijn gestart met aftellen en de goal dus legitiem.

In de derde ontmoeting van de avond maakten de Ottawa Senators korte metten met de Toronto Maple Leafs. Of liever gezegd: Sens goalie Martin Gerber maakte korte metten met de Leafs. De 32-jarige Zwitser, overgekomen van Stanely Cup winnaar Carolina Hurricanes, stond in de beginfase soms letterlijk op zjin kop om de puck uit het net te houden. Hij neutraliseerde daarmee de sterke opening van Toronto en gaf zijn teamgenoten de kans om de score op te bouwen naar een 3-0 voorsprong. Mats Sundin scoorde nog voor de Leafs op een penalty shot en Daniel Alfredsson noteerde zijn eerste goal met een emptynetter vlak voor tijd.

Pittsburgh eindelijk verkocht
Het lijkt erop dat de kogel in Pittsburgh door de kerk is. Na veel getouwtrek tijdens de zomer lijkt er een deal op tafel te liggen. Verschillende bronnen melden dat Jim Balsillie, eigenaar van de fabriek die Blackberries maakt, het team in de staalstad donderdag formeel zal kopen. Hij zal naar verluid een bedrag van 175 miljoen Amerikaanse dollars voor de Pittsburgh Penguins betalen.

Volgens bronnen dicht bij het vuur zou Balsillie het team gewoon in Pittsburgh willen houden. Er werd eerder gesproken over de mogelijkheid om het team te verhuizen naar Hamilton of Hartford. Het team was sinds 1999 eigendom van een groep onder leiding van Mario Lemieux. Zij namen het team over om een faillissement te voorkomen.

De aankondiging van de overname zal waarschijnlijk vlak voor de openingswedstrijd van de Penguins worden gedaan. De Pens zullen het de eerste tijd overigens moeten stellen zonder de uit Rusland overgelopen ster Evgeni Malkin. De Rus heeft last van een ontwrichte schouder en is voor onbepaalde periode uitgeschakeld. Jeugdige sterren Sydney Crosby en Marc-André Fleury zullen wel hun opwachting maken.

GM's duivels over Devils
De General Managers in de NHL zijn niet te spreken over New Jersey Devils Lou Lamoriello. Wat heeft hij gedaan? Hij heeft de nieuwe regels van de NHL-CAO creatief toegepast om er zijn voordeel mee te doen. Heeft hij iets illegaals gedaan? Volgens de andere GM's niet, maar het stinkt wel.

Het probleem zit hem in de salary cap. Elk NHL-team heeft dit seizoen een maximum bedrag van 44 miljoen dollar om aan spelerssalarissen te betalen. De Devils zaten stevig in de problemen doordat ze die limiet al hadden bereikt, maar ook nog een aantal spelers nieuwe contracten moesten aanbieden om ze te kunnen behouden.

Lamoriello heeft een interessante manier gevonden om wat meer ruimte te creeeren in zijn salary cap. Eerder deze week heeft hij, de informeel gepensioneerde, Vladimir Malakhov naar de San José Sharks getrade voor een jonge, goedkope verdediger en een in het buitenland spelende Rus.

De Sharks hadden nog voldoende ruimte in hun loonlijst om Malakhov's salaris van 3,6 miljoen dollar te absorberen, maar omdat hij niet speelt hoeven ze het niet echt uit te geven. Op zich nog geen reden voor de Sharks om mee te gaan in deze deal, maar de Devils deden er een draftpick in de eerste ronde van 2007 bij om het interessant te maken. Het was dus niet goedkoop, maar de Devils maakten zo wel flink wat ruimte vrij in hun budget.

De tweede meesterzet kwam deze week, toen Lamoriello een andere veteraan, Alexander Mogilny, aanmerkte als een speler met een 'lange termijn blessure' (LTI). Voor spelers boven de 35 zijn een aantal omstandigheden gedefinieerd waarin hun salaris wel in de cap blijft meetellen, maar een LTI valt daar niet onder. En als de NHL het goedkeurt, en er is geen reden waarom dat niet zou gebeuren, is dat nog eens 3,5 miljoen dollar ruimte in de cap van de Devils.

In totaal kreeg New Jersey dus 7,1 miljoen dollar extra ruimte door twee slimme zetten. Zetten die niet verboden zijn in de regels, maar toch wel een aparte bijsmaak hebben. Is Lamoriello een genie omdat hij de mazen van het CAO-net weet uit te buiten? Misschien wel. Maar als hij echt slim was geweest had hij nooit in deze situatie terechtgekomen.