8 september 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 08/09

Nog 27 dagen te gaan voordat de eerste puck in anderhalf jaar tijd het NHL ijs raakt. De echte stortvloed aan spelersbeweging is wel achter de rug, maar er zijn toch nog een aantal spelers zonder team. Vandaag onder andere nieuws over Rick DiPietro, Henrik Zetterberg en Vincent Damphousse.

Goalie Rick DiPietro heeft woensdag een Ă©Ă©njarig contract ter waarde van 2,5 miljoen dollar getekend bij de New York Islanders. Leuk voor de 23-jarige goalie, maar het is wel veertien jaar minder dan het 15-jarige mega-contract waar al enige tijd over werd onderhandeld. DiPietro zou in die 15 jaar maar liefst 60 miljoen dollar gaan verdienen.

Volgens verschillende media waren de Islanders en DiPietro het in principe eens over het mega-contract, maar lag de verzekering nog dwars. De partijen hebben daarom nu voor een Ă©Ă©njarig contract gekozen en praten ondertussen verder. Volgens de regels van de nieuwe CAO kunnen DiPietro en de Islanders pas in januari het contract openbreken en een ander contract overeenkomen.

Een andere talentvolle, jonge speler blijft ook bij zijn huidige team. De Zweed Henrik Zetterberg tekende woensdag een vierjarig contract ter waarde van ruim 10 miljoen dollar bij de Detroit Red Wings. Zetterberg scoorde in 2003-04 15 goals en assisteerde op 28 treffers voor de Red Wings. Afgelopen seizoen was hij topscorer in de Zweedse Elite League met 19 goals en 31 assists. De forward speelde ook voor het Zweeds national team.

De Red Wings hebben nu 33,5 miljoen dollar gespendeerd en hebben daarvoor 10 forwards, zeven verdedigers en twee goalies. Voor de resterende 5,5 miljoen die het team onder de salary cap mogen besteden wil het team nog drie forwards toevoegen aan de selectie. Of Pavel Datsyuk daarbij zal zitten is een groot vraagteken. De Rus tekende deze week een contract bij Avangard Omsk in de Russische competitie.

De 41-jarige Scott Stevens heeft woensdag aangekondigd niet meer in de NHL te zullen spelen. De verdediger van de New Jersey Devils speelde meer dan 20 seizoenen in de NHL, waarvan de laatste 13 bij de Devils. In 1.868 NHL wedstrijden tekende hij voor 222 goals en 804 assists. In totaal zat hij 3.163 minuten op de strafbank. Hij won drie Stanley Cups bij de Devils en won in 2000 de Conn Smythe Trophy als MVP in de playoffs.

Ook Vincent Damphousse vindt het wel leuk geweest. De 37-jarige Canadees speelde 18 seizoenen in de NHL, waarvan de laatste zes bij de San José Sharks. Daarvoor speelde hij voor Montreal, Edmonton en Toronto. Hij speelde in 1994-95 ook 11 wedstrijden in Duitsland voor de Ratinger Löwen. Damphousse won in 1993 een Stanley Cup bij Montreal en speelde vier keer in de NHL Allstar game. In 1991 werd hij uitgeroepen tot Allstar Game MVP. Damphousse had tijdens de zomer gesprekken met de Pittsburgh Penguins, maar de onderhandelingen liepen op niets uit.