10 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

NHL Slapshots 10/10

Het NHL-seizoen is pas een paar wedstrijden oud, maar toch laat de stand al enkele verrassingen zien. Verder in deze editie van NHL Slapshots de uitstekende vorm van Zherdev (foto) en een update over de overname van de Pittsburgh Penguins.

De meeste NHL-teams hebben nog een wedstrijd of 80 te gaan in het seizoen 2006-07. Het is dus rijkelijk vroeg om op basis van de stand conclusies te trekken, maar een aantal dingen vallen op.

De laatste twee Stanley Cup winnaars staan er niet best voor. Tampa Bay wist in de South East Division van de drie wedstrijden maar één keer te winnen. Regerend kampioen Carolina Hurricanes hield aan drie wedstrijden zelfs maar één punt over. Daarmee staan de teams respectievelijk 12e en 14e in de Eastern Conference.

In diezelfde conference zet Buffalo het sterke seizoen van afgelopen jaar onverminderd door. De Sabres pakten in 3 wedstrijden de volle punten en scoorden al twaalf keer. Slechts twee andere NHL-teams kwamen al tot dat totaal. De Atlanta Thrashers doen het ook heel aardig. Onder leiding van Marian Hossa, in twee wedstrijden goed voor drie goals en twee assists, pakten de Thrashers al vijf punten in drie ontmoetingen.

Een ex-ploeggenoot van Hossa doet het in de andere conference zelfs nog beter. Martin Havlat ziet na de trade van Ottawa naar Chicago zijn productie alleen maar groeien. In twee wedstrijden tekende de Tsjech voor drie goals en drie assists en is daarmee puntenleider in de NHL. Helaas incasseerden de Blackhawks ook veel tegendoelpunten en staan daarom pas achtste in de Western Conference.

In het Westen voeren Anaheim, Columbus en Minnesota de lijst aan. Ook San José Sharks doen met zes punten uit drie wedstrijden goede zaken in deze conference. Opvallend is dat Calgary Flames, vooraf getipt als kandidaat voor de titelrace, na drie wedstrijden pas op twee punten staat.

Alexander Semin van Washington Capitals scoorde tot nu toe de meeste doelpunten. De Rus kwam in twee ontmoetingen tot 4 doelpunten, waarvan drie tegen Carolina. De 23-jarige Kyle Wellwood heeft de meeste assists op zijn naam staan. De Maple Leaf assisteerde op vijf treffers, waarvan vier tegen Ottawa.

Nieuwe arena voor Penguins
De Pittsburgh Penguins hebben officieel hun nieuwe eigenaar gepresenteerd. Blueberry producent Jim Balsillie gaf tijdens de persconferentie een toelichting op zijn plannen voor het team. Balsillie is, zoals de meeste fans al hoopten, inderdaad van plan om het team in Pittsburgh te laten. Daar is echter een voorwaarde aan verbonden: er moet snel een nieuwe arena komen.

Civic ArenaDe 45-jaar oude Civic Arena (foto) waar de Penguins spelen is dringend aan vervanging toe. Maar er spelen ook simpele financiele kwesties mee. De club beschikt met Evgeni Malkin (20), Jordan Staal (18), Sidney Crosby (19) en Marc-André Fleury (21) over onbetwiste sterspelers in dop. Om het salaris van deze talenten over enkele jaren nog op te kunnen brengen zullen de inkomsten van de club omhoog moeten. De Penguins geloven dat een nieuwe arena de redding zal zijn. Balsillie zou overwegen om de Penguins naar Hamilton, Ontario (Canada) te verhuizen als er geen nieuwe hal wordt gebouwd.

Zherdev in vorm
Nikolai Zherdev heeft door een contractdispput en vervolgens visa-problemen de voorbereiding van de Columbus Blue Jackets moeten missen. Maar de Oekraïner bewees maandag dat dat voor hem geen probleem was.

De snelle forward zette al na één minuut de 1-0 op het scorebord. Halverwege de wedstrijd scoorde hij ook nog eens de 3-1.

Zijn teamgenoten hadden ook niet verwacht dat de 21-jarige Zherdev in slechte conditie zou verkeren. 'Hij speelde in de Russische Superliga', zei Anson Carter tijdens de persconferentie na afloop. 'Het was niet dat hij thuis een beetje chocoladerepen en bon-bons lag te eten.'