Nhl curtis joseph 0910

15 januari 201000:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 15/01

Een goalie-icoon stopt ermee, een veroordeelde NHL-er praat met een universiteitsteam en het Amerikaanse Olympische ijshockeyteam heeft zijn aanvoerder gevonden. Dat en meer in deze editie van de onregelmatig terugkerende rubriek 'NHL Slapshots'.

Curtis Joseph - alias ‘Cujo' - heeft zijn schaatsen aan de wilgen gehangen. De goalie met na Martin Brodeur, Patrick Roy en Ed Belfour de meeste overwinningen op zijn naam stopt ermee. De 42-jarige Joseph heeft in totaal 19 seizoenen in de NHL gespeeld en kwam uit voor zes verschillende teams. Dit seizoen werd door Toronto geen beroep meer op de veteraan gedaan, waarna hij besloot te stoppen.

De strafzaak rond voormalig St. Louis Blues speler Mike Danton is op deze plek al vaker behandeld. Danton was betrokken bij een moordcomplet op zijn voormalige agent en vertrouwenspersoon David Frost. Danton zat enkele jaren vast in de Verenigde Staten, maar is na zijn vrijlating in september 2009 weer teruggekeerd naar Canada. De speler staat nog steeds onder toezicht van justitie, maar mag zich vrij bewegen. Danton heeft zich ingeschreven bij Saints Mary's University in Halifax en sluit college-ijshockey niet uit volgens de coach van het team.

Team USA heeft bekendgemaakt dat de 34-jarige Jamie Langenbrunner als captain zal fungeren op de Olympische Spelen in Vancouver. De Amerikaan is op dit moment aanvoerder van de New Jersey Devils en presteert uitstekend. Voor Langenbrunner worden het na Nagano (1998) zijn tweede Spelen. ‘Jamie is een rolmodel van consistentie en veelzijdigheid. Hij doet bijna alles goed op het ijs en doet heel veel in de kleedkamer', aldus Brian Burke. Burke zal fungeren als de General Manager van Team USA tijdens het toernooi.

Voor een andere speler zijn de Olympische spelen in gevaar. De Finse scherpschutter Teemu Selanne heeft zijn kaak gebroken. Mocht hij de spelen alsnog halen dan zal dat zijn vijfde optreden zijn voor de Finse ploeg op een Olympische spelen. Bovendien was hij van de vijf maal maar liefst twee maal de topschutter op het toernooi. De 39-jarige Fin is dit seizoen uiterst ongelukkig. Eerder was hij al 17 wedstrijden afwezig vanwege een gebroken hand.

1771371.bin?size=404x272
Foto: Teemu Selanne (rechts) in actie voor het Finse team.

Na een matige start lijkt coach Peter Laviolette eindelijk het tij te keren bij de Philadelphia Flyers. In november 2009 werd coach John Stevens vervangen, maar de resultaten bleven aanvankelijk achter. Het zag er helemaal somber uit, toen ook nog eens goalies Ray Emery en Brian Boucher geblesseerd afhaakten. De zon schijnt echter weer voor het team uit Philadelphia na een serie overwinningen. De Flyers namen goalie Michael Leighton over van de Carolina Hurricanes en de voormalige backup goalie doet het uitstekend voor zijn nieuwe ploeg. Van de laatste tien wedstrijden wonnen de Flyers er maar liefst acht.