16 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

NHL Slapshots 16-07

De lockout is zo goed als voorbij. Wat betekent dat ook de reguliere nieuwsstroom rondom de beste ijshockeyliga ter wereld weer op gang komt. IJshockey.com zet regelmatig het laatste nieuws op een rijtje in de NHL Slapshots.

De Detroit Red Wings hebben een nieuwe coach. Het gaat om Mike Babcock, die twee jaar geleden de Mighty Ducks of Anaheim nog tot op Ă©Ă©n overwinning van de Stanley Cup bracht. Babcock is in de Joe Louis Arena de opvolger van Dave Lewis, die de Red Wings tijdens het laatste gespeelde NHL-seizoen onder zijn hoede had. Lewis gold als een overgangsfiguur na het succesvolle bewind van de legendarische Scotty Bowman.

Ook de New Jersey Devils hebben een nieuwe hoofdcoach in de bank. Nou ja, nieuw. Het gaat om Montreal Canadiens-legende Larry Robinson, die New Jersey in 2000 naar de Stanley Cup leidde. Een jaar later bereikte hij nog de finale, maar in januari 2002 werd de voormalige verdediger aan de kant gezet. Hij bleef wel in dienst bij de Devils. Robinson is de opvolger van Pat Burns aan kanker lijdt en vorige week terugtrad als coach. Burns ging vorige week nog onder het mes en ondergaat binnenkort chemotherapie.

Ex-NHL-ster Alex Shibicki is afgelopen week op 91-jarige leeftijd overleden. Shibicki won in 1940 de Stanley Cup met de New York Rangers, maar is vooral bekend als de eerste speler die ooit een slapshot afvuurde in een wedstrijd. Dit gebeurde in 1937. Shibicki vertelde dat hij de kunst van het slapshot twee jaar eerder had geleerd van teamgenoot Fred  bun Cook. Shibicki speelde in de zogenoemde ÂBread line bij de Rangers met de broers Neil en Mac Colville. Deze naam verdiende het trio omdat zij de Âbread and butter waren bij de Rangers.

De omstreden ijshockeycommentator Don Cherry keert terug bij het populaire Canadese televisieprogramma Hockey Night in Canada. De ex-speler en coach vult al sinds jaar en dag de eerste pauze in de wedstrijd met zijn visie op de sport en het nieuws. Als erkende fan van hard ijshockey, vechtersbazen en zijn hekel aan veel Europese spelers, geldt Cherry als een omstreden kijkcijferkanon. Hij is tevens eigenaar van een junior team en ex-coach van de Colorado Rockies in de NHL.

De loopbaan van de Russian Rocket lijkt voorbij. Pavel Bure, ooit de meest flitsende speler in de NHL, wordt nog altijd geteisterd door knieproblemen. Volgens zijn manager is Bure inmiddels bezorgd of hij met deze knie nog wel een normaal leven kan leiden na zijn loopbaan. Een derde operatie is noodzakelijk als Bure nog aan ijshockeyen wil toekomen, maar biedt geen garanties voor een comeback. Bure speelde zijn laatste wedstrijd voor de New York Rangers in het seizoen 2002-2003.