16 september 200600:00

Door Joep Meijsen

NHL Slapshots 16/09

De rubriek NHL Slapshots is terug. Tot de start van het nieuwe seizoen een regelmatig nieuwsoverzicht vanuit de NHL. In deze editie onder meer aandacht voor Saku Koivu, Mats Sundin, Keith Primeau en natuurlijk Evgeni Malkin.

De saga rond Evgeni Malkin is nog lang niet voorbij. Een Russische arbitragecommissie besliste vrijdag dat de center niet in de NHL mag spelen. Wat deze beslissing in de praktijk betekent is nog niet duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid gaat zijn oude club Matallurg Magnitogorsk proberen de uitspraak bevestigd te krijgen bij een Amerikaanse rechtbank of wordt er in de VS een nieuwe rechtszaak aangespannen. De club wil een forse vergoeding voor de overgang van het supertalent naar de Pitsburgh Penguins.

Aanvoerder Saku Koivu is waarschijnlijk op tijd fit voor de seizoenstart van de Montreal Canadiens. De Finse aanvaller werd vorig seizoen door de stick van Justin Williams in zijn oog geraakt en heeft afgelopen zomer een operatie aan dat oog ondergaan. Bij de start van de training van de Canadiens deed hij volledig mee, al droeg hij een veel groter vizier voor zijn ogen en een contactlens in het geopereerde oog. Hij speelt waarschijnlijk wat meer oefenwedstrijden dan normaal om te wennen aan zijn iets gereduceerde zicht. Hij hoopt verdere operaties aan zijn oog te kunnen uitstellen tot na het komende seizoen.

Mats Sundin wil de rest van zijn loopbaan bij de Toronto Maple Leafs blijven spelen. De Zweedse forward begint aan het laatste seizoen van zijn huidige contract, maar verklaarde bij het begin van de trainingen van Toronto dat hij alle intentie heeft om een nieuw contract te ondertekenen bij de Maple Leafs. In de media werd uitgebreid gespeculeerd over de toekomst van Sundin omdat hij afgelopen zomer zijn huis in Toronto heeft verkocht.

Het debuut van Patrick Lalime bij de Chicago Blackhawks laat nog enige tijd op zich wachten. De doelman tekende op 1 juli een contract voor één seizoen bij Chicago ter waarde van 700.000 dollar, maar is vrijdag aan zijn rug geopereerd, waardoor hij de komende twee tot drie maanden is uitgeschakeld. Lalime, ooit van Pitsburgh en Ottawa, zou de back-up worden van Nikolai Khabibulin. Deze rol gaan nu mogelijk naar ex-Flyers-goalie Brian Boucher, die tijdens het trainingskamp van Chicago een contract probeert af te dwingen.

Keith Primeau heeft zijn loopbaan beëindigd. De aanvaller werd op 25 oktober 2005 gecheckt door Alexander Perezhogin van Montreal, waardoor hij opnieuw een hersenschudding opliep. Sindsdien kwam hij niet meer in actie. Doktoren gaven aan dat ze hem geen toestemming meer zouden geven om in de NHL te spelen, omdat een volgende hersenschudding mogelijk fataal zou kunnen zijn. Daarop kondigde de 34-jarige aanvoerder van de Philadelphia Flyers aan dat zijn 15-jarige loopbaan in de NHL voorbij was. Peter Forsberg is komend seizoen de captain van de Flyers.

De Columbus Blue Jackets hebben aanvaller Anson Carter een contract voor één jaar ter waarde van 2,5 miljoen dollar aangeboden. Daarmee dekken de Blue Jackets zich in tegen het niet spelen van hun Russische talent Nikolai Zherdev. Deze speelt op dit moment in Rusland omdat hij het niet eens kan worden met Columbus over een nieuw contract. Als hij bij het begin van het NHL-seizoen nog in Rusland speelt, blijft hij daar waarschijnlijk de rest van het seizoen.