NHL Slapshots logos

13 februari 201214:43

Door Joep Meijsen

NHL Slapshots 2012 Deel 1

Met de All Star Game achter de rug richt de aandacht in de NHL zich op de race richting de play-offs en de aanstaande trade deadline. Tijd voor IJshockey.com om de onregelmatig verschijnende rubriek NHL Slapshots weer tot leven te wekken voor een nieuwe jaargang. Met onder meer aandacht voor records voor de Red Wings en Niklas Lidstrom, een ceremonie voor Mats Sundin en het virus van Ilya Bryzgalov.

De Detroit Red Wings hebben zondag met een 4-3 overwinning op de Philadephia Flyers hun twintigste thuisoverwinning op rij geboekt. Daarmee evenaart de ploeg een record dat door de Boston Bruins in 1929-30 is neergezet en dat door de Flyers in 1976 is geëvenaard. ‘We willen er niet over praten, we willen het volhouden', was het commentaar van sterverdediger Niklas Lidstrom. Die speelde op zijn beurt zijn 1550e wedstrijd voor Detroit, een recordaantal wedstrijden voor een speler die tijdens zijn loopbaan voor maar één team uitkwam Het vorige record was in handen van Alex Delvecchio, ook een Red Wing.

Verdediger Andy Sutton van de Edmonton Oilers tekende een nieuw contract voor één jaar bij zin club ter waarde van maximaal 1,75 miljoen dollar. Sutton, die afgelopen zomer overkwam van Anaheim, werd veel genoemd als doelwit ronde trade deadline, vanwege zijn aflopende contract aan het einde van het seizoen. Deze week tekenden Tim Gleason al een nieuw contract bij de Carolina Hurricanes en Frans Nielsen bij de New York Islanders, ook zij zouden anders aan het eind van dit seizoen unrestricted free agent zijn geweest.

Jaroslav Spacek speelt maandag zijn eerste wedstrijd in Montreal sinds de trade waarbij hij naar Carolina werd gestuurd in ruil voor Thomas Kaberle. De 38-jarige Tsjech liet toen in een radio-interview weten niets te snappen van het mediacircus in Montreal rond het aanstellen van een coach die geen Frans spreekt in de vorm van Randy Cunneyworth. Deze stelling herhaalde hij in de aanloop naar de wedstrijd van maandag. ‘Huur een vertaler. Het gaat erom dat je een goede coach hebt en die hoeft niet persé Frans te spreken. De gemeenschap hier is meer Franstalig, daar heb ik ook respect voor.'

Het nummer dertien van Mats Sundin is afgelopen zaterdag naar het plafond gehesen in het Air Canada Center in Toronto. De Zweedse center is de achtiende speler die op deze manier geëerd wordt door de Maple Leafs. Sundin speelde vanaf 1994 dertien seizoenen in Toronto, waarin hij de topscorer allertijden werd met 987 punten, waarvan 420 goals. Hij speelde 987 wedstrijden voor de Toronto Maple Leafs. De Leafs verloren na de ceremonie met 5-0 van Montreal.

Het blijft wachten op de terugkeer van Sidney Crosby in het shirt van de Pittsburgh Penguins. Voor die ploeg neemt Evgeni Malkin voorlopig de status van superster waar. De Rus scoorde in de 4-2 zege op Tampa Bay afgelopen weekeinde voor de achtste keer op rij in een thuiswedstrijd. Dat is de op één na langste streak in de geschiedenis van de club. Alleen voormalig topspeler en huidig mede-eigenaar Mario Lemieux had een langere serie, hij scoorde in 1995-96 in dertien thuiswedstrijden op rij.

Andy McDonald is terug in de opstelling van de St. Louis Blues. De aanvaller moest 51 wedstrijden aan zich voorbij laten gaan nadat hij een hersenschudding opliep in de wedstrijd tegen Dallas Stars op 13 oktober. McDonald hervatte twee maanden geleden al de ijstraining, maar kreeg pas dit weekeinde toestemming om weer mee te doen in wedstrijden. In zijn eerste wedstrijd terug pikte McDonald direct een assist op in de 3-0 overwinning van St. Louis tegen San Jose Sharks.

De ster van de jongste editie van 24/7, doelman Ilya Bryzgalov van de Philadelphia Flyers, blijft last hebben van een virus. Hij was weliswaar zondag back-up in de 4-3 nederlaag van zijn club in Detroit. ‘Ik ben nog steeds ziek. Ik heb geen idee wat het is. Ik ben geen dokter en ik hoefde niet over te geven. Maar ik kan nog steeds niet normaal ademhalen, heb last van mijn keel en hoofdpijn. Sinds ik antibiotica ben gaan slikken gaat het beter', aldus de doelman.

Op ESPN America de komende dagen acht live-wedstrijden, waaronder in de nacht van woensdag op donderdag de ontmoetingen tussen Anaheim en Pittsburgh en Colorado en Vancouver. Een dag later staan Chicago tegen de Rangers en Phoenix tegen Los Angeles op het programma. Zaterdag om 19.00 uur Pittsburgh tegen Philadelphia.