20 september 200600:00

Door Joep Meijsen

NHL Slapshots 21/09

Tie Domi hangt zijn stick in de wilgen, het debuut van Evgeni Malkin bij de Penguins was bepaald geen droomstart en Brenden Morrow tekende voor zes jaar bij Dallas. Dat en andere actuele ontwikkelingen in de NHL in de nieuwe editie van de NHL Slapshots.

Vechtersbaas Tie Domi heeft zijn loopbaan beëindigd. Hij werd eind vorig seizoen door de Toronto Maple Leafs uitgekocht en kreeg nergens anders een contract aangeboden. Domi debuteerde in de NHL bij de New York Rangers, maar speelde het grootste deel van zijn loopbaan in Toronto, waar hij tot de populairste spelers behoorde. Hij speelde zestien seizoenen en meer dan duizend wedstrijden in de NHL. Daarbij liep hij tegen 3514 strafminuten op. Slechts twee spelers in de NHL (Dave Williams en Dale Hunter) zaten meer straftijd uit. Hij was ook goed voor 104 goals en 120 assists. Hij gaat verder als analyst voor de Canadese sportzender TSN.
20040626_draft_malkin.jpgHet omstreden toptalent Evgeni Malkin zal zich een beter debuut hebben toegewenst bij de Pittsburgh Penguins dan hij kreeg in de oefenwedstrijd tegen de Philadelphia Flyers. De jonge Rus kwam keihard in botsing met zijn teamgenoot John LeClair en verliet geblesseerd het ijs. Tot zijn blessure hoorde hij in een lijn met Ryan Malone en Mark Rechhi tot de betere spelers op het ijs, zo meldt de regionale krant in Pittsburgh.

PH2006010801018.jpgBrenden Morrow heeft een contract voor zes jaar getekend bij de Dallas Stars. Voor een totaalbedrag van 24,6 miljoen dollar speelt hij tot het einde van het seizoen 2012-13 in het shirt van de Stars. Hij was met 23 goals en 42 assists vorig jaar de nummer vier op de topscorerslijst van Dallas en de nummer één in plus/minus. Hij was de enige speler in de NHL met meer dan twintig goals en meer dan 125 strafminuten.

De Pittsburgh Penguins doen het dit jaar zonder een formele aanvoerder. De ploeg kiest er voor om drie ‘alternates’ aan te wijzen. De Penguins sloten ook het vorige seizoen af zonder captain, na het afhaken van Mario Lemieux. Verschillende bronnen hadden eerder gemeld dat Sidney Crosby mogelijk tot aanvoerder zou worden benoemd.

5168_3.jpg

De voormalige Montreal Canadiens-aanvaller Floyd Curry is deze week op 81-jarige leeftijd overleden. De in Capleau, Ontario geboren verdedigende aanvaller speelde elf seizoenen in Montreal. In die tijd scoorde hij 105 goals en tekende hij voor 99 assists. Vier keer won hij de Stanley Cup. Hij scoorde in zijn leven één keer een hattrick in de NHL. Dit deed hij echter wel met de latere koningin Elisabeth op de tribune.

De buiging van het blad van sticks in de NHL mag weer iets groter zijn. Die regel maakte de NHL Board of Governors deze week bekend. Van een halve inch is de limient vergroot tot driekwart inch. De maatregel is genomen om het aantal doelpunten in de NHL verder te vergroten. Door de grotere buiging kunnen schutters meer effect meegeven aan de puck. 862129~Sergei-Fedorov-03-04-home-action-De Russische sterspeler Sergei Fedorov, tegenwoordig bij de Columbus Blue Jackets is voor vier tot zes weken uitgeschakeld met een schouderblessure. Hij liep de kwetsuur op tijdens een oefenwedstrijd tegen Buffalo. De inmiddels 36-jarige Fedorov werd van achteren ten val gebracht en gleed tegen de boarding aan. Hij mist zeker de opening van het seizoen voor Columbus tegen Vancouver op 6 oktober.

De Montreal Canadiens gaan de nummers van twee legendes uit het verleden ‘retiren’. Het gaat daarbij om Serge Savard en doelman Ken Dryden. Laatstgenoemde is tevens de auteur van een van de beroemdste ijshockeyboeken allertijden, The Game, was jarenlang voorzitter van de Toronto Maple Leafs en tegenwoordig actief als parlementslid voor de Liberale Partij in Canada.