24 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 24/08

Marian Hossa vertrekt bij de Ottawa Senators en gaat naar de Atlanta Thrashers. Maar de Sens krijgen er wel een hele leuke speler voor terug. Dany Heatley komt richting de Canadese regeringstad en tekende direct een contract voor drie jaar. Dit en meer in de NHL Slapshots van vandaag.

Voor de Senators is het een beetje een gok. Een bewezen sterspeler ruilen voor een ster in wording, die ook nog eens met zijn verleden worstelt. Heatley veroorzaakte in September 2003 in Atlanta een ernstig auto-ongeluk waarbij teamgenoot Dan Snyder om het leven kwam. Heatley had in Atlanta al aangegeven dat hij als deel van het verwerkingsproces graag naar een ander team zou willen vertrekken. Sens GM John Muckler hoopt dat Heatley in een nieuwe omgeving weer verder zal kunnen groeien.

Daar staat tegenover dat Marian Hossa en de Senators maar niet tot een nieuw contract konden komen. De Slowaak had een behoorlijk eisenpakket en de Senators waren niet bereid daar op in te gaan. Na de ruil tekende Hossa een driejarig contract ter waarde van 18 miljoen dollar in Atlanta. Hij zal daar teamgenoot worden van de Russische sterspeler Ilya Kovalchuk. De Senators kwamen met Heatley een driejarig contract overeen ter waarde van 13,5 miljoen dollar.

Dany Heatley werd in 2000 als tweede gekozen. In 2001-02 was hij de beste rookie in de NHL. In 2002-03 scoorde hij 41 goals en 48 assists in 77 wedstrijden. Door het ongeluk en het daaropvolgende fysieke en psychische herstel liep de verdere ontwikkeling van Heatley vast. Hossa scoorde in 467 wedstrijden 188 goals en 202 assists voor Ottawa. Ook de 32-jarige verdediger Greg de Vries is onderdeel van de trade en gaat richting Thrashers.

In Anaheim nemen ze afscheid van captain Steve Rucchin. De 32-jarige center vertrekt naar de New York Rangers in ruil voor de 26-jarige enforcer Trevor Gillies en een draftpick in 2007. Rucchin speelde tien seizoenen bij de Mighty Ducks en was lange tijd de derde man in de lijn met Paul Kariya en Teemu Selanne. In 616 wedstrijden tekende hij voor 432 punten.

En terwijl Rucchin vertrekt, keert Teemu Selanne juist terug bij Anaheim. De 35-jarige Fin tekende maandag voor een jaar bij de Mighty Ducks, het team waar hij na Paul Kariya de tweede alltime topscorer is. In zijn laatste seizoen bij de Colorado Avalanche scoorde de forward 16 goals en 16 assists in 78 wedstrijden. In 12 seizoenen NHL was hij goed voor gemiddeld 37 doelpunten per jaar. Hij gaat één miljoen dollar verdienen in Californië.

Theoren Fleury heeft ook weer een team. De heetgebakerde Canadees is dit jaar niet in de NHL te bewonderen, maar in de Britse Elite League. De Belfast Giants noemen het aantrekken van Fleury de belangrijkste transfer in de geschiedenis van de competitie. Fleury was in 1.084 NHL-wedstrijden goed voor 455 goals en 633 assists. Hij werd meerdere keren uitgesloten van deelname aan de NHL vanwege gebruik van verboden middelen.