25 juli 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 25/07

Met de nieuwe CAO komt de stroom aan nieuwsberichten uit de NHL in sneltreinvaart op gang. IJshockey.com biedt in 'NHL Slapshots' regelmatige overzichten van nieuwsfeiten uit het Noord-Amerikaanse ijshockey. Vandaag nieuws over de Pittsburgh Penguins, Evgeni Malkin, Todd Bertuzzi en de Philadelphia Flyers.

In Pittsburgh werpt het winnen van de draftloting nu al zijn vruchten af. Direct na de loting stonden de telefoons roodgloeiend bij de Penguins en werden tientallen seizoenskaarten verkocht. In Pittsburgh wordt nu al gesproken over het halen van de playoffs; geen slecht vooruitzicht voor een team dat in het laatste seizoen nauwelijks een wedstrijd kon winnen.

Maar niet alleen fans reageren enthousiast. Diverse beschikbare spelers namen via hun agenten contact op met de Pens, omdat ze graag met Sidney Crosby, Evgeni Malkin en Marc-André Fleury in een team willen spelen.

Als de Penguins Malkin op het ijs willen zetten, dan hebben ze nog tot 15 augustus de tijd om een contract met hem overeen te komen. Dat is het resultaat van de nieuwe transferovereenkomst tussen de NHL en de IIHF. Spelers die voor die datum een contract tekenen in de NHL kunnen daarmee onder hun contract in Europa uit.

Tegen de verwachtingen in dekt de nieuwe overeenkomst ook Russische spelers. Rusland had eerder aangekondigd zelf een overeenkomst met de NHL te willen sluiten, maar hebben zich nu toch naar de IIHF geschikt. Evgeni Malkin heeft een doorlopend contract in Rusland, maar kan daar met deze overeenkomst dus onderuit komen.

Malkin wordt vertegenwoordigd door dezelfde agent die de zaken van Sidney Crosby behartigt. En dat kan voor de Penguins wel eens een voordeel zijn. Binnen enkele weken weten we of hij komend seizoen een shirt van Pittsbrugh zal dragen.

Van Todd Bertuzzi is onduidelijk welk shirt hij zal dragen en of hij ĂŒberhaupt kan gaan spelen. De forward van de Vancouver Canucks krijgt volgens de Vancouver Province nog 10 tot 20 wedstrijden schorsing aan zijn broek vanwege het incident met Steve Moore in maart 2004.

Volgens de strafmaat die in de zomer van 2004 door de NHL werd opgelegd zou Bertuzzi toestemming moeten vragen aan de NHL om weer te mogen spelen. Volgens insiders wordt die toestemming wel verleend, maar pas na deze aanvullende schorsing.

In Vancouver gaan geruchten dat Bertuzzi misschien nooit meer in een shirt van de Canucks zal spelen. Hij heeft nog een contract van ruim vijf miljoen dollar voor het seizoen 2005-06, maar zou liever bij een ander team een verse start maken. Als de Canucks van Bertuzzi af willen hebben ze nog maar kort de tijd om zijn contract af te kopen, zonder dat dit contract in het salarisplafond mee gaat tellen.

En dat teams spelers zullen moeten uitkopen is duidelijk. Een aantal teams zit met een handjevol spelers al bijna aan het salarisplafond en moeten dus nog snel salaris dumpen om nog spelers aan te kunnen trekken.

De Philadelphia Flyers bijten het spits af en kochten zondag de contracten van twee belangrijke spelers uit: John LeClair en Tony Amonte kunnen op zoek naar een nieuwe werkgever. De 36-jarige LeClair heeft tien jaar bij de Flyers gespeeld en zou dit seizoen bijna zeven miljoen dollar gaan verdienen. Hij was bij de Flyers goed voor 424 goals en 436 assists. De 34-jarige Amonte speelde pas anderhalf seizoen bij de Flyers en zou komend seizoen ruim vier miljoen dollar gaan verdienen.

In de komende dagen zullen ongetwijfeld meer bekende namen op de open markt verschijnen.