26 juli 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 26/07

De start van een gloednieuw NHL seizoen nadert met rasse schreden. IJshockey.com biedt in 'NHL Slapshots' regelmatige overzichten van nieuwsfeiten uit het Noord-Amerikaanse ijshockey. Vandaag nieuws over de Red Wings, Avalanche, Canadiens, Senators, Islanders en Canucks.

Het hek is van de dam. De NHL-teams zetten en masse spelers in de aanbieding, om zo voldoende ruimte te creeeren in hun begroting. De Philadelphia Flyers kochten gisteren de contracten van LeClair en Amonte af; andere teams volgen hun voorbeeld.

De Detroit Red Wings hebben liefst drie spelers te koop gezet. Derian Hatcher, Darren McCarthy en Ray Whitney zijn beschikbaar gesteld voor andere teams. Als ze geen nieuw team kunnen vinden, dan zullen hun contracten worden afgekocht door de Red Wings. In ieder geval zullen ze komend seizoen niet voor Detroit uitkomen.

De 33-jarige Hatcher zou komend seizoen 4,94 miljoen dollar gaan verdienen. McCarthy en Whitney, beiden ook 33 jaar, zouden respectievelijk 1,71 miljoen en 2,66 miljoen dollar krijgen. Hatcher en Whitney speelden sinds 2003 in Detroit; McCarthy speelde de afgelopen 11 seizoen in 'the Motorcity'.

De Montreal Canadiens hebben aangekondigd af te zien van hun optie om het contract van Patrice Brisebois met een jaar te verlengen. De verdediger speelde zijn volledige 14-jarige NHL-carriere bij de Canadiens. Hij zou komend seizoen 3,4 miljoen dollar hebben verdiend bij de Habs. De kans bestaat nog dat hij een nieuw contract overeenkomt voor een lager salaris.

De Canadiens hebben een stapel spelers waarvan de contracten verlopen, waaronder Jose Theodore, Saku Koivu, Marcel Hossa, Andrei Markov, Jan Bulis en Mike Ribeiro. De Habs zullen een flink deel van het beschikbare salaris moeten besteden aan het behouden van deze spelers.

Maar niet alle teams zien zich genoodzaakt spelers te dumpen. De Ottawa Senators speelden de afgelopen seizoenen mee bovenin de NHL, en hopen komend seizoen met een vrijwel ongewijzigd team mee te kunnen strijden om de Stanley Cup.

Het team is volgens GM John Muckler niet van plan om spelers uit te kopen. Het team moet in de komende weken nog wel om de tafel met dragende spelers als Marian Hossa, Martin Havlat en Jason Spezza om nieuwe contracten te bespreken.

Ook Colorado probeert het team bijeen te houden. De Avs kondigden aan in ieder geval Joe Sakic en Rob Blake te zullen behouden. Idealiter wil het team ook Peter Forsberg en Adam Foote bij de selectie houden. Deze spelers komen echter op de vrije markt en zullen daar waarschijnlijk hoge contracten kunnen afsluiten. Het kan voor de Avalanche dan erg moeilijk worden om deze spelers binnen de nieuwe salarisbeperkingen te behouden.

De New York Islanders hebben met Alexei Yashin de op Ă©Ă©n na duurste speler in de competitie. Hij zou komend seizoen 10 miljoen dollar gaan verdienen, maar door de rollback is dat nu 7,6 miljoen geworden. De Islanders zijn echter absoluut niet van plan hem te laten gaan. Op dit moment hebben de Islanders nog maar vier andere spelers onder contract; geen van hen zal worden uitgekocht.

In Vancouver probeert men het team ook bij elkaar te houden. Todd Bertuzzi is echter officieel nog steeds geschorst en het is onduidelijk of hij bij de Canucks terug wil keren. Het contract van captain Marcus Naslund loopt af en het zal duur worden om dat te verlengen.

Ondertussen draaien de marketingmachines in de NHL ook op volle toeren. De PR-afdelingen van de verschillende teams voeren campagnes met catchy slogans, in een poging fans warm te maken voor het nieuwe seizoen dat 5 oktober begint. Verschillende teams, waaronder Ottawa, Buffalo, Phoenix en Boston, geven korting op de prijzen van seizoenskaarten.

De race naar de start van een nieuwe NHL-seizoen is nu echt begonnen.